Oksidatif stresle aktive edilen çin hamster over hücrelerinde resveratrolun hücre içi kalsiyum sinyali ve apoptozis üzerine etkilerinin araştırılması
Effects of resveratrol on intracelluler ca2+ and apoptosis levels in oxidative stress activated CHO cells
  1. Tez No: 449008
  2. Yazar: AYSUN ALPARSLAN ÇULHA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA NUR TOLA, YRD. DOÇ. DR. ABDÜLHADİ CİHANGİR UĞUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyofizik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Biophysics, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: İnfertilite, Oksidatif Stres, CHO, Resveratrol, Ca+2 sinyali, Infertility, Oxidative Stress, CHO, Resveratrol, Ca+2 signaling
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
İnfertilite, korunmasız düzenli cinsel ilişkiye rağmen bir yıl boyunca gebe kalınamamasıdır. Üreme çağı yaş grubundaki çiftlerin %10-15'ini etkileyen bu durum %30-40 erkek nedenli iken, %40-55 kadın nedenli, %10 hem erkek hem kadın nedenli izlenir. Organizmada fizyolojik sürecte besinlerin oksijen kullanılarak enerjiye dönüşümü esnasında oluşan serbest radiakallerle, bunların etkilerini azaltan antioksidan parametreler arasında bir denge vardır. Bu dengenin oksidatif parametreler lehine bozulması oksidatif stres durumunu ortaya çıkarır. Polikistik over sendromu, endometrioma, açıklanamayan infertilite ve erkek nedenli infertilite gibi durumların oluşmasında oksidatif stresin rol aldığı gösterilmiştir. Biz de bu çalışmada, Çin Hamster Over Hücrelerine H2O2 ve ADPR vererek oluşturduğumuz oksidatif stres modelinde, resveratrolün; lipit peroksidasyon, GSH, GSH-Px, sitozole Ca+2 salınımı gibi parametreler üzerine etkisinden yola cıkarak, infertil hasta tedavisine eklenebilecek antioksidan bir molekül olabileceğini göstermeyi hedefledik. Kontrol grubu, H2O2 eklenen grup, H2O2+Resveratrol grubu, ADPR eklenen grup, ADPR+Resveratrol grubu ve sadece Resveratrol eklenen grup olmak üzere 6 grup oluşturarak çalışmamamızı düzenledik. Grafiklerle de gösterdiğimiz çalışma sonuçlarında; H2O2 ve ADPR oksidan parametreleri arttırıp, antioksidan parametreleri azaltırken, Resveratrol; içerdiği antioksidan moleküller sayesinde ROT düzeylerini, apopitozis düzeylerini, mitokondrial depolarizasyon düzeylerini, Kaspaz-3 düzeylerini, Kaspaz-9 düzeylerini ve MDA düzeylerini istatistiksel olarak önemli düzeyde düşürmüş, glutatyon ve GSH-Px düzeylerini önemli düzeyde arttırmıştır. Sonuç olarak Resveratrol ile inkübasyon H2O2 ve ADPR'nin olumsuz etkilerini istatistiksel olarak önemli düzeyde azaltmıştır.
Özet (Çeviri)
Effects of Resveratrol on Intracelluler Ca2+ and Apoptosis Levels in Oxidatıve Stress Activated CHO Cells Infertility is the inability to getting pregnant despite regular unprotected sexual intercourse during a year. This condition affects 10-15% of couples in the reproductive age group and becomes 30-40% men induced, 40-55% women induced and 10% both women and men induced. There is a balance between oxidants and antioxidants at normal physiological process of human. If this situation breaks down in favor of the oxidative parameters, oxidative stress occurs. Alot of study shows that; oxidative stress play role at polycystic ovary syndrome, endometrioma, unexplained infertility and male factor infertiliy. We aimed to demostrate; whether we can use resveratrol as an antioxidant molecule for infertile patients or not. For this aim, we incubated CHO cells H2O2 and applied ADPR as intracellular to Chinese Hamster Ovary Cells and followed to this steps, lipid peroxidation, GSH, GSH-Px, Ca2+ levels were determined. Moreover, patch-clamp experiments were also performed. We designed 6 groups, which contains control group, H2O2 added group, H2O2+ Resveratrol added group, ADPR added group, ADPR+Resveratrol added group and only Resveratrol added group. We determined that Resveratrol significantly decreased ROS levels, apoptosis levels, mitochondrial depolarization levels, caspase-3 levels, caspase-9 levels, MDA levels and increased glutathione and GSH-Px levels. As a result, incubation with Resveratrol decreased the negative affects of H2O2 and ADPR signaficantly.