Obez adölesan çocuklarda optik kohorens tomografi ile arka segment bulgularının değerlendirilmesi
Evaluation of posterior segment findings in obese adolescent children with optical coherence tomography
  1. Tez No: 449012
  2. Yazar: LÜTFİ SEYREK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT TÖK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Optik kohorens tomografi, obezite, adölesan, tüm retinal katların segmentasyonu, koroid, Optical coherence tomography, obesity, adolescent, segmentation of all retinal layers, choroid
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Obez Adölesan Çocuklarda Optik Kohorens Tomografi ile Arka Segment Bulgularının Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı giderek epidemiyolojik hale gelen çocukluk çağı obezitesinin, retina ve koroid üzerindeki etkilerini optik kohorens tomografi yardımı ile araştırmaktır. Gereç-Yöntem: Çalışmaya 31 obez hastanın 62 gözü ve 33 kontrol grubu hastanın 66 gözü dahil edildi. Optik kohorens tomografi ile tüm retinal tabakalar segmente edilerek, her bir tabakanın hacmi ayrı ayrı değerlendirildi. EDI OKT ile subfoveal koroidal kalınlık değerlendirildi. Bulgular: Retina sinir lifi tabakası ve iç nükleer tabakanın hacmi kontrol grubunda daha düşük saptandı fakat istatistiksel olarak anlamlı değildi (p >0.05). Gangliyon hücre tabakasının, iç pleksiform tabakanın, dış pleksiform tabakanın ve dış nükleer tabakanın hacmi obezlerde daha düşük saptanmasına rağmen gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p >0.05). RPE'nin hacmi obez grupta istatistiksel olarak anlamlı olacak düzeyde düşük saptandı (p=0,001). İç ve dış retinal tabakaların hacmi obez grupta kontrol grubuna kıyasla düşük saptanmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı değildi (p >0.05). Total retina hacmi kontrol grubuna kıyasla düşük saptanmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı değildi (p >0.05). Subfoveal koroidal kalınlık obez hasta grubunda kontrol grubuna göre ince saptandı fakat istatistiksel olarak anlamlı değildi (p >0.05). Tartışma: Bu çalışma obez adölesan çocuklarda OKT ile tüm retinal tabakaların hacminin ayrı ayrı değerlendirildiği ilk klinik çalışmadır. RPE'de istatistiksel olarak anlamlı derecede hacimsel azalma olması, koroidal kalınlıkta istatistik olarak anlamlı olmamasına rağmen azalma olması; obezitenin erken dönemde retinal ve koroidal incelme yapabileceğini gösterdi. Obezitenin arka segment üzerindeki etkileri, uzun takip süreli geniş klinik çalışmalar ile desteklenmelidir. Sonuç: Non-invaziv, kolay uygulanabilir, tekrarlanabilir bir tanı yöntemi olan OKT ile retina ve koroid değerlendirilmesi; obezite gibi sistemik ve metabolik hastalıkların takibinde ve prognozun değerlendirilmesinde vazgeçilmez bir tanı yöntemi olabilir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Posterior Segment Findings in Obese Adolescent Children with Optical Coherence Tomography Aim: The purpose of this study is to investige the effect of the childhood obesity that is becoming epidemiological on retina and choroid with OCT. Material and method: 62 eyes of the 31 obese patients and 66 eyes of the 33 control group patents is included in this study. All retinal layers were segmented with OCT and the volume of the each level was evaluated. The subfoveal choroidal thickness was evaluated with EDI OCT. Results: Volume of the retinal nerve fiber layer and inner nuclear layer were found lower in control group but no statistically significant (p >0.05). Although the volume of ganglion cell layer, inner plexiform layer, outer plexiform layer and outer nuclear layer were found lower in obese children, there is not statistically significant difference between two groups (p >0.05). The volume of RPE was found lower in obese group and statistically significant (p=0.001). No statistically significant, in spite of the fact that the volume of the inner and outer retinal layers in obese children were found lower than the control group (p >0.05). Although total volume of the retina in obese children was found lower than control group, no statistically significant (p>0.05). Subfoveal choroidal thickness of obese children was found thinner than control group patients but no statistically significant (p >0.05). Discussion: This is the first study which in all of the retinal layers volume were evaluated seperately with OCT in obese adolescent children. The reduction of RPE volume that is significant statistically and the reduction of choroidal thickness although that is no significant statistically; show that obesity could make retinal and choroidal thinning in the early period. The effects of obesity on the posterior segment should be supported by extensive clinical trials with long follow-up. Consequence: The evaluation of the retina and choroid with OCT which is the non-invasive, repeatable and easy applicable diagnostic method may be indispensable method to evaluate prognosis and follow up metabolic and systemic disorders like obesity.