Psöriatik artrit hastalarında metabolik sendrom sıklığının değerlendirilmesi
Metabolic syndrome frequency assessment in psoriatic arthritis
  1. Tez No: 449013
  2. Yazar: OSMAN ERHAN AKCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Psöriatik Artrit, Metabolik Sendrom, psoriatic arthritis, metabolic syndrome
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Psöriatik Artrit (PsA), psöriazis ile ilişkili ve genellikle Romatoid Faktör'ün negatif olduğu inflamatuvar bir artrittir. Klinikte distal interfalangial eklem tutulumu, asimetrik oligoartrit, simetrik poliartrit, atritis mutilans ve spondiloartrit şeklinde tutulum görülebilir. PsA'daki kronik inflamasyonun aterogenez ve periferik insülin direncine yol açtığı, dolayısıyla hipertansiyon ve tip 2 diyabetes mellitus gelişiminde rol oynadığı öne sürülmektedir. Çalışmamızda psöriatik artrit ile metabolik sendrom komponentleri arasındaki ilişkiyi değerlendirdik. Çalışmaya Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı'na başvuran, 26 PsA hastası ve herhangi bir romatizmal hastalığı olmayan 26 sağlıklı kişi çalışmaya alındı. Hastaların yaş, cinsiyet, fizik muayene ile cilt ve eklem değerlendirmeleri , bel çevresi, kan basıncı ve vücut kitle indeksi (VKİ) ölçümleri laboratuvar verileri ile tedavi için kullanılan ilaçlar kaydedildi. Çalışılan gruplar arasında açlık kan şekeri, total kolesterol, HDL kolesterol, LDL kolesterol, ,ürik asit açısından fark saptanmadı. Çalışmamızda PsA 'lı hastalarda metabolik sendrom ve onun önemli bir belirteci olan insülin direncinin kontrollere göre daha sık görüldüğü tespit edildi. Çalışmaya katılan 26 PsA hastasının 12' sinde (% 46 ) metabolik sendrom ve insülin direnci tespit edilirken aynı sayıdaki kontrollerin sadece 6' sında metabolik sendrom ve insülin direnci tespit edildi. PsA hastalarının trigliserid düzeyi, sistolik ve , diastolik kan basıncı düzeyleri sağlıklı kontrollere göre istatiksel olarak anlamlı miktarda daha yüksek olarak bulundu. Çalışmamızda PsA gibi inflamatuvar sistemik hastalıklarda eklem bulguları yanında metabolik parametrelerin de daha ayrıntılı değerlendirilmesi ve tedavi yaklaşımlarında bunun da dikkate alınması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Psoriatic arthritis is an inflammatory arthritis associated with psoriasis and generally a negative rheumatoid factor. Clinically, there might be distal interphalangeal joint involvement, asymmetric oligoarthritis, symmetric poliarthritis, arthritis mutilans and spondyloarthritis. It is known that chronic inflammation in psoriatic arthritis play a role in metabolic and vasculer disease development. It is asserted proinflammatoy cytokines play a role in atherogenesis and peripheric insulin resistance, therefore hypertension and type 2 DM development. In our study, we aim to evaluate whether there is a relationship between metabolic syndrome components and psoriatic arthritis. In our study, we included 26 psoriatic arthritis and 26 people without any rheumatic disease who were admitted to Suleyman Demirel University Medical Faculty Rheumatology outpatient centre from September 2016 to November 2016. Age, gender, laboratory values, drugs used for therapy were obtained from hospital files and waist circle, blood pressure were measured. In conclusion, though we found in our study that there were no significant differences between patients and the healty control group according to hunger blood glucose, total cholesterol, HDL-cholesterol, LDLcholesterol, , uric asid . In our study, insülin resistance and metabolic syndrome was showed more often in PsA patients than controls without ant rheumatic disease. From 26 PsA patients included in the study 12 of them ( % 46) had metabolic syndrome and insülin resistance whereas only 6 (%23) healthy controls had metabolic syndrome and insülin resistance. The trigliserit, systolic blood pressure and diastolic blood pressures of the PsA patients were statistically meaningfully higher than the healthy controls. With this study we recommend that evaluation of metabolic system is as important as articular findings in systemic inflamatory diseases such as PsA to identify the approach to treatment.