Toprak örneklerine üre ile birlikte ilave edilen süperfosfatın üre hidrolizine etkisi
The effect of added superphosphate with urea to soil samples to urea hydrolysi̇s
- Tez No: 449184
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TURGUT SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Üre, üre hidrolizi, süperfosfat, azot, gübre, Urea, urea hydrolysis, superphosphate, nitrogen, fertilizer
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Farklı tekstür, pH ve CaCO3 içeren toprak örnekleri Tekirdağ il sınırlarından 10 ayrı bölgeden alınmıştır. Bu çalışmada üre gübresinin kullanımındaki azot kayıplarının asgariye indirilmesi amaçlanmıştır. Üre gübresinin toprağa uygulanmasıyla yüksek oranda azot kayıpları meydana gelmektedir. pH' sı yüksek olan topraklarda azot kayıpları daha fazla olmaktadır. Bunun için toprağa üre gübresi ile birlikte süperfosfat uygulaması yapılmıştır. Bunun sonucunda da toprak pH' sının düşmesi ve üre hidrolizinin yavaşlatılması amaçlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre üre hidrolizini azaltmak ve dolayısıyla azot kayıplarını en az seviyede tutabilmek için üre gübresinin fosfat içeren bir gübreyle uygulanabilmesinin etkili olabileceği ifade edilebilir. Ancak süperfosfatın pH üzerindeki etkisinin kireçli topraklarda daha az olacağı belirlenmiştir. Farklı fiziksel ve kimyasal içeriğe sahip toprakların seçilmesinin üre hidrolizine etkisinin olduğu, ayrıca bu etkilerin süperfosfat uygulamasıyla daha da belirgin olduğu düşünülmektedir. Genel anlamda üre hidrolizinin iki hafta içerisinde zamana bağlı olarak azaldığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Soil samples containing various texture, pH and CaCO3 taken from 10 different areas of Tekirdağ province. In this study, the nitrogen losses of use of urea fertilizer is intended to minimize. High rate of nitrogen losses occurs when the urea fertilizer is applied to soil. The nitrogen losses are more in soils with high pH. For this purpose, superphosphate applications were made with urea into the soil. As a result it is also aimed to slow the hydrolysis of urea together with decrease of the soil pH. It can be expressed that urea fertilizer may be effective to implement with containing phosphate fertilizer according to searching results to decrease urea hydrolysis and keep a minimum level of nitrogen losses. But ıt was determined that impact of süperphosphate on pH will be less in calcareous soils. It's thought that selecting the soil with various physical and chemical content has an effect on urea hydrolysis and that also with superphosphate applications, these effects have become distinct. Generally ıt was observed that urea hydrolysis reduced depending on the time in two weeks.