Terme Çayı (Samsun, Türkiye)'ndaki kafkas kayabalığı, Ponticola constructor (Nordmann, 1840)'un otolit özelliklerinin belirlenmesi
Determination of otolith features of caucasian goby, Ponticola constructor (Nordmann, 1840) in Terme Stream (Samsun, Turkey)
  1. Tez No: 449280
  2. Yazar: MUHAMMET MUSTAFA SAKALLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAVAŞ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kafkas Kayabalığı, Otolit biyometrisi, Şekil indeksi, Terme Çayı, Caucasian Goby, Otolith biometry, Shape index, Terme Stream
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, Terme Çayı (Samsun, Türkiye)'nda yaşayan Kafkas Kayabalığı, Ponticola constructor (Nordmann, 1840)'un bazı biyolojik özellikleri ile sagittal otolit morfolojisi ve morfometrisi incelenmiştir. Örnekleme Haziran 2015-Ağustos 2016 tarihleri arasında yapılmıştır. Balıkların yakalanmasında elektroşok cihazı kullanılmıştır. Yakalanan örneklerin total ve standart boyları 0.01 mm hassasiyetle ölçülmüş ve ağırlıkları 0.01 g hassasiyetle tartılmıştır. Eşey tayini için gonadlara bakılmıştır. Sagittal otolitler çıkarılmış, temizlenmiş ve kurutularak saklanmıştır. Otolit ağırlıkları 0.0001 g hassasiyetle tartılmıştır. Tüm otolitler distal ve proksimal yüzeylerden fotoğraflanmıştır. Otolit boyu, otolit yüksekliği, otolit çevresi ve otolit alanı ölçülmüştür. Otolit değişkenleri ile balık boyu ve ağırlığı arasındaki ilişkiler üssel regresyon modeli ile tanımlanmıştır. Ayrıca her bir ilişki için ortalama yüzde tahmin hatası değeri bulunmuştur. Altı farklı şekil indeksi değeri hesaplanarak, otolit morfolojisi analiz edilmiştir. Örnekleme periyodu boyunca 232 birey yakalanmıştır. Eşey oranı 1/0.52 olarak hesaplanmıştır. Dişi ve erkeklerin boy ve ağırlık dağılımlarının farklı olduğu gözlenmiştir. Tüm bireyler için boy-ağırlık ilişkisi W=0.0000188TB2.879 olarak elde edilmiştir. Ortalama nispi kondisyon faktörü değeri 1.004 olarak bulunmuştur. Otolit değişkenleri-balık ölçümleri ilişkileri sağ-sol bölge ve dişi-erkek arasında farklılık göstermemiştir. Tüm ilişkiler oldukça önemli çıkmıştır (P0.84). Ölçülen ve tahmin edilen balık boyu ve ağırlıkları arasında istatistiksel farklılık bulunmamıştır. Şekil faktörü, boy-yükseklik oranı, dairesellik, yuvarlaklık, dikdörtgensellik ve ovallik indekslerinin ortalama değerleri sırasıyla 0.745, 1.333, 16.885, 0.755, 1.236 ve 0.141 olarak hesaplanmıştır. Otolitin boyu, yüksekliği, çevresi ve alanı artış gösterdiğinde şekil faktörü ve yuvarlaklık indekslerinin azalma eğilimi, boy-yükseklik oranı, dairesellik, dikdörtgensellik ve ovallik indekslerinin ise artma eğilimi gösterdiği gözlenmiştir. Sonuç olarak, otolit şeklinin türe özgü olduğu anlaşılmıştır. Kafkas Kayabalığı'nın boy ve ağırlığının otolit ölçümlerinden geri hesaplanabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, some biological features and sagittal otolith morphology and morphometry of Caucasian Goby, Ponticola constructor (Nordmann, 1840), inhabiting Terme Stream (Samsun, Turkey) were examined. Fish were collected between June 2015 and August 2016. The specimens were caught using an electro-shocker. The samples were measured to the nearest 0.01 mm for total and standard lengths and their weights were weighed to the nearest 0.01 g. Sex was determined from gonads. The sagittal otoliths were removed, cleaned, and stored dry. Otolith weights were recorded to the nearest 0.0001 g. All otoliths were photographed on both distal and proximal side. The length, height, perimeter, and area of each otolith were measured. The power model was used to describe the relationships between otolith variables and size and weight of fish. The mean percent prediction error value for each relationship was calculated. Six different otolith shape indices were used to identify the otolith morphological characteristics. A total of 232 specimens were captured during the sampling period. The sex ratio was found as 1/0.52. It was observed that the females and males were different in length and weight distributions. The length-weight relationship was obtained as W=0.0000188TL2.879 for all samples. The mean relative condition factor value was computed as 1.004 for all individuals. The otolith variables-fish measurements relationships were not different between right and left sides, and between female and male specimens. All regressions were highly significant (P0.84). Non-statistical differences were noted between the measured and predicted fish lengths and weights for each otolith variable. The mean values of form factor, aspect ratio, circularity, roundness, rectangularity, and ellipticity indices were calculated as 0.745, 1.333, 16.885, 0.755, 1.236, and 0.141, respectively. It was observed that form factor and roundness indices tend to decrease, whereas aspect ratio, circularity, rectangularity, and ellipticity indices tend to increase when the length, height, perimeter, and area of the otolith increase. As a result, it is understood that the otolith shape is species-specific and the size and weight of Caucasian Goby can be obtained reliably from the otolith measurements.