Seyahat bloglarında benlik sunumları
Presentation of self in travel blogs
  1. Tez No: 449549
  2. Yazar: BURÇAK SAĞLAM POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Anlatı, benlik, seyahat, gezgin, turist, anti-turist, yeni medya, blog, seyahat blogu, anlatı analizi, Narrative, self, travel, traveler, tourist, anti-tourist, new media, blog, travel blog, narrative analysis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
İnternet günceleri olarak da adlandırılan bloglar, yeni medya kullanıcısı birey için benliğini sunabildiği bir sahne gibidir. Seyahat blogları ise seyahat deneyimi aracılığı ile bireylerin kendilerine ait anlatılar oluşturdukları mecralardır. Bu çalışmada, seyahat blog yazarlarının seyahat deneyimlerini benlik sunumları için nasıl kullandıkları sorusu sorulmaktadır. Amaç, bloglarda seyahat etmek, benlik ve anlatmak arasındaki ilişkinin nasıl kurulduğunu görebilmek ve seyahati anlatmanın yeni medya çağında birey açısından aslında neyin ifadesi olduğunu açıklayabilmektir. 14 seyahat blogundaki metinsel ve görsel paylaşımların anlatı analizi yöntemiyle çözümlendiği araştırmada, seyahatle hikâye edilen kendilik anlatılarında ön plana çıkarılan temaların; benliklerin sunulduğu sahnelerin inşa süreçlerinin ve fotoğraflarda ben-odaklı temsillerin yansıtılma tercihlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, bu bloglardan 3'ünün yazarları ile çevrimiçi görüşmeler gerçekleştirilerek, örneklemde yer alan blogların anlatısal analizinde elde edilen verilerin sınanması hedeflenmiştir. Bu çalışma ile günümüzde bireyin bedenli bir özne olarak gerçekleştirdiği seyahat deneyiminin, kullanıcılar için hem bedenli hem de bedensiz karşılaşma ortamları yaratan çevrimiçi dünyada, bir“ben”anlatısı yaratmak için kullanıldığı değerlendirilmiştir. Bu benlik sunumunda en fazla ima edilen ve öne çıkarılan performansın ise turist olmamak anlatısı ile sahnelendiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Blogs as online diaries are like stages where new media users could present their selves. Travel blogs are just the media that individuals create narratives about themselves through their travel experiences. In this study, the question asked is how travel blog writers use their blogs for self-presentation purposes. The aim is to see how the relationship between traveling, self and narration is established in blogs; and to explain the actual implications behind narrating travel experience for new media users. In this study, textual and visual posts of 14 travel blogs are analyzed through narrative analysis methods to identify the themes featured by means of self-narratives told in travel stories; the construction processes of scenes where self is presented; and the preferences of self-representation in photographs. Besides, online face-to-face interviews are conducted with 3 of these blogs' writers in order to examine the outcomes of the narrative analysis realized in the blog sample. At the end of this study, it is evaluated that the travel experiences of bodied subjects are used in online environments where both bodily and bodiless existences created, to tell just a narrative of the“self”. And in this self-presentation it is observed that the most implied and featured performance is staged by means of anti-tourist narratives.