Klarinet eğitiminde nefes tekniği ve öğretim yöntemleri
Breathing technique in clarinet education and teaching methods
- Tez No: 449588
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. EKREM ÖZTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Nefes Tekniği, Klarinet, Klarinet Eğitimi, Öğretim Yöntemleri, breathing technique, clarinet, clarinet education, teaching methods
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Üfleme ve Vurma Çalgılar Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Ülkemizde sanat ve sanat eğitimini konu alan çalışmalar giderek hız kazanmaktadır. Yapılan her çalışma ülkemizde sanat ve sanat eğitiminin çağımıza uygun evrensel bir yer edinebilmesinde büyük önem taşımaktadır. Bu çalışma sanat eğitiminin bir kolu olan klarinet eğitiminin önemli bir problemini ele almaktadır. Araştırmanın amacı klarinet eğitiminde nefes tekniği ve öğretim yöntemlerinin saptanmasıdır. Araştırmada, veriler literatür tarama ve görüşme yöntemi ile toplanmış, elde edilen veriler sistemli bir şekilde yansıtılmaya çalışılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 11 alan uzmanı oluşturmaktadır. Araştırma sonuçları klarinet eğitiminde nefes tekniği ve öğretim yöntemlerine ilişkin önemli noktaları işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The subject area work in art and art education are increasingly gaining speed in our country. Every work that is done in our country ability to obtain a universal place of contemporary art and art education is of great importance. This study tackles an important problem to clarinet education which is a branch of education in art. The aim of the research is the determination of the breathing technique in clarinet education and teaching methods. In this research, the data was collected by literature review and interview method, the resulting data was tried to be reflected in a systematic manner. The study group of the research consists of 11 people in experts in the field. The results of this research indicates to important points about breathing technique and teaching methods in clarinet education.