Klarinet eğitimine yönelik diyafram geliştirme yöntemleri ve başlangıç seviyesi için metot örneği
Diaphragm development technique for clarinet education and examples of methods for beginners
  1. Tez No: 413921
  2. Yazar: İLKNAZ DEMİRBAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÇİLER AKINCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Solunum, Diyafram, Diyafram Nefesi, Klarinet, Klarinet Metodu, Breathing, Diaphragm, Diaphragm Breathing, Clarinet, Clarinet Method
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Solunum doğduğumuz andan ölüme kadar fakında olmadan gerçekleştirdiğimiz yaşamsal kas hareketidir. Bir klarinet sanatçısının düzgün bir tonda, rahat müzik yapabilmesi için solunum sisteminin nasıl çalıştığını öğrenmesi gerekmektedir. Normal hayatta farkında olmadan yapılan nefes alış-verişi bireye yetebilir ancak, bir klarinet sanatçısı nefesini nasıl daha kaliteli kullanacağını öğrenmelidir. Diyafram eğitimi öğretmen ve öğrencinin işbirliğiyle yürütülmelidir. Öğrencinin klarinet eğitimine başladığı ilk zamanlarda her derste diyafram geliştirme ve nefes egzersizleri öğretmen ile birlikte yapılmalıdır ve daha sonrasında öğrencinin bu çalışmaları her gün yapması gerektiği öğretilmelidir. Öğrenciye bu bilinç kazandırılırsa iyi bir eğitimin temelleri atılmış olur. Doğru nefes klarinet eğitiminde atılacak ilk adımdır. Nefes eğitimi öğrenciye çalgıyı öğretmeden verilmeli, önemi anlatılmalıdır. Diyafram nefesi, diyafram kasının nefes alındığında aşağıya doğru esneyerek ciğerlerin tam kapasiteli çalışması için yer açmasıyla oluşan nefes biçimidir. Üfleme çalgı çalan sanatçıların dışında normal hayatta da diyafram kullanımı sağlık açısından çok önemlidir. Düzgün ton doğru nefesten geçer. Diyafram ile ilgili yeterli bilgi, düzgün bir ton, iyi artikülasyon, iyi duruş demektir. Bu çalışmaya parmak tekniği de eklenince öğrencinin iyi bir icracı olma yolu açılacaktır. Klarinette nefes ve diyaframın önemi bu denli büyükken kullanılan başlangıç seviyesindeki çoğu metotta diyafram ile ilgili herhangi bir bölüme rastlanmamıştır. Kullanılan yabancı kaynaklı metotlarda parmak pozisyonları gösterildikten sonra nota çalımına geçilmektedir. Oysa nota eğitiminden önce verilen diyafram eğitimi öğrencinin daha hızlı yol almasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Breathing is a muscle movement we carry out without noticing from birth to death. In order to perform comfortably in a proper tone, a clarinet artist needs to learn how the respiratory system works. An individual's involuntary breathing may be sufficient for daily life, however a clarinet artist needs to learn how to breathe more efficiently. Diaphragm training needs to be carried out with the collaboration of teachers and students. When students start on their clarinet education diaphragm development and breathing exercises need to be done with their teachers, it also should be followed by teaching students that they need to do these exercises daily. If one can make students gain this awareness then one builds the foundation of a good education. Proper breathing is the first step to be taken in clarinet education. Breathing education should be given to the students prior to instrument education and the importance of it should be taught. Diaphragm breathing is a breathing technique done by inhaling so that the diaphragm muscle flexes downwards, making room for the lungs to operate in full capacity. For wind instrument artists' health, it is quite important that they carry on using their diaphragms in their daily lives. Proper tone goes through correct breathing. Adequate knowledge of the diaphragm and correct posture means proper tone and good articulation. When the finger techniques are added to this, it will open the roads of the students in order to become good performers. While the importance of breathing and diaphragm are tremendous on clarinet most initial level methods seem to not include a chapter covering it. It is seen that the foreign based methods transition directly from finger positioning to reading music. However the diaphragm education that is given before the musical notes will greatly aid students in their progress.