Halvetî postnişînlerin dîvânlarında seyr u sülûk terminolojisi
Seyr u sülûk terminology in Halveti sheikhs diwans
  1. Tez No: 449836
  2. Yazar: MURAT AYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN ELİAÇIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Türk Dili ve Edebiyatı, Religion, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Seyr u Sülûk, Halvetiyye, Tasavvuf, Şeyh, Sâlik, Seyr u Sülûk, Khalwatiyya, Mystical, Sheikh, Dervish
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 333
Özet
Nefsi ruha yükseltip, kişinin Hakk?a yolculuğunun adı olan ? Seyr u Sülûk? tüm tarîkatlarda uygulanan tasavvufî bir ritüel ve eğitim sistemidir. Çalışmamızda Halvetiyye?nin dört kolunun değişik şubelerinden toplam dokuz postnişîn (şeyh) şairin divânlarında ?Seyr u Sülûk? terminolojisine bakıldı. Araştırmada sâlikin (derviş) bu yoldaki manevî seyri sırasında uyması ve kaçınması gereken ahlakî tutumlar, yaşadığı hâller, manevî makâmlar ve mertebeler, terminoloji esaslı incelemeye tâbi tutulmuştur. Divânları incelenen postnişîn şairlerin sadece Türkçe ve arûzla yazdığı şiirleri incelemeye alınmış, çalışma, divanlarındaki ?Seyr u Sülûk? terminolojisini tespit etme esasına dayandığı için şairlerin tasavvufî remizlerinin ve sanatlı söyleyişlerinin tespitine bakılmamıştır.
Özet (Çeviri)
? Seyr u Sülûk?, which is the name of a person?s journey to Allah, is a mystical ritual and training system that is applied in all tariqs by elevating his soul to spirit. In this study, the terminology of ? Seyr u Sülûk? in diwans of a total eight post-nişîn (sheikh) poets that are from four branches among different branches of Khalwatiyya are investigated. We have searched in details based on the terminolgy how sâlikin (dervish) obey and avoid moral attitudes, behaviours, the spiritual authorities and ranks during the course of this spiritual path. Post-Nişîn poets, whose poems were examined in diwans and written only Turkish language and prosody /Aruz, were taken into consideration. Since the study is based on the principle of determining the terminology of ?Seyr u Sülûk? in their diwans we have not studied on detecting the mystical symbols and artful conversation of poets.