Türkiye'de sanayi ile birlikte doğan kentlerde kentleşme ve kimlik problemi(Kırıkkale örneği)
Arising with industrial cities in Turkey urbani̇zati̇on and identity problem (Kırıkkale sample)
- Tez No: 449837
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ORÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kırıkkale, Kent, Kentleşme, Kent Kimliği, Kent Kültürü, Sanayileşme ve Kentleşme, Kırıkkale, Urban, Urbanization, Urban Identity, Urban Culture, Industrialization and Urbanization
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 356
Özet
Kırıkkale, genç bir Orta Anadolu kentidir. Kuruluşu çok yenidir. Bunun için Cumhuriyet şehri olarak adlandırılmaktadır. Aynı zamanda genç bir ildir. Kırıkkale, bilinenin aksine tamamen göç ve nüfus hareketliliği ile kurulmuş bir şehirdir. Kuruluşunun temel dinamiğinde sanayileşme vardır. Sanayi ile birlikte doğan bir kenttir. Türkiye'de sanayinin bir fonksiyonu olarak doğan kentlere verilebilecek en iyi örneklerden birisidir. Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu fabrikaları, Kırıkkale için ayrı bir öneme sahiptir. Kırıkkale'yi doğuran dinamik, fabrikaların bu bölgeye kurulmasıdır. Bu haliyle Kırıkkale, nev-i şahsına münhasır bir durum arz etmektedir.Kırıkkale sanayileşmeye bağlı bir kentleşme süreci yaşamıştır. Elbette fabrikaların oluşturduğu sanayi bölgesi, hızla sanayileşmeyi ve nüfus akımını sağlamıştır. Bu ani ve hızlı gelişmenin beklenen sonucu; çarpık, plansız ve sağlıksız bir kent ve kentleşmedir. Kısaca hızlı sanayileşme bize Kırıkkale gibi yapısal sorunları olan bir kenti doğurmuştur. Bu nedenle bugün Kırıkkale adına kentleşme ve beraberinde kimlik sorunundan bahsedilmektedir.Kırıkkale'de üretim tarzında meydana gelen değişmeden hareketle oluşan bir yerleşim birimi olmasından ve Türkiye'nin henüz tam olarak kentleşme politikasının olmadığı bir dönemde kurulmasından kaynaklanan ciddi bir kentleşme ve buna bağlı olarak kent kimliği problemi vardır. Bu temel sorundan hareketle bu çalışmada sosyolojik bakımdan Kırıkkale'de kentleşme ve sorunları ele alınmaya çalışılmıştır.Bu araştırmada, Kırıkkale'nin kentleşme serüveni, evreleri, dinamikleri, sorunları ve kent kimliği irdelenerek, kentleşme ve kimlik probleminin varlığı, nedenleri ve yansımaları üzerine durulmuştur.Yöntem olarak ilk önce literatür taraması yapılmıştır. Kent, kentleşme, kent kültürü, kent kimliği başta olmak üzere kent ve kentleşme ile ilgili yazılı kaynaklardan yararlanılmıştır. Daha sonra kentin üst düzey yöneticileri ve kanaat önderleriyle yapılan mülakatlarla kent kimliği tartışılmıştır. Kırıkkale'deki 20 kurum ve kuruluşta görevli 26 il yöneticisi ve STK temsilcisiyle yüz yüze mülakat yapılmıştır.Tüm bu çalışmalardan hareketle Kırıkkale'nin arada kalmış ?ne kentli ne köylü, hem kentli hem köylü? unsurları bünyesinde taşıdığı ortaya çıkmıştır. Kırıkkale, henüz ?kimliğini arayan şehir? görünümündedir.Kentsel bütünleşmenin tam anlamıyla sağlanamadığı ve kentin bir kimliğinin olmadığı anlaşılmıştır. Kırıkkale modeli bir sanayileşme kentle bütünleşemeyen bir yapıyı ortaya koymaktadır. Kır ve kent karmaşası devam etmektedir. Kentte ikamet edenlerin daha çok kırsaldan ve başka kentlerden gelmesi nedeniyle kent aidiyeti zayıf görünmektedir. Bölgecilik veya hemşehricilik ağır basmaktadır.Bu çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümünde kent, kentleşme, kent kültürü, kent kimliği gibi kavramsal, tarihçe ve kuramsal çerçeveye yer verilmiştir. İkinci bölümde Kırıkkale'nin kent dinamikleri ele alınarak Kırıkkale'nin fotoğrafı çekilmiştir. Üçüncü bölümde asıl konumuz olan Kırıkkale'nin kentleşme ve kent kimliği problemine değinilmiştir. Son bölümde ise Kırıkkale'de il yöneticileri, kanaat önderleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile yüz yüze yapılan mülakatlar ve sonuçları başlıklar altında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Kırıkkale is a young Anatolian modest city. It was founded after republic so it is called Republic province. Kırıkkale, contrary to popular belief, is a city established by entirely migration and population mobility. The basic dynamics of its founding is industrialization. It is a city born with industry. It is one of the best examples of cities arising as a function of industry in Turkey. Factories of Mechanical and Chemical Industry Corporations have a special importance for Kirikkale. The dynamic causing rhe foundation of Kırıkkale is the establishment of the factories in this region. Kırıkkale is very unique with this feature.Kırıkkale has experienced urbanization process based on industrialization. Surely, the industrial zones created by factories led to the fast industrialization and population flow. The output of this sudden and rapid development revealed a distorted, unplanned and unhealthy city and urbanization. For this reason, today the problem of identity along with urbanization have been mentioned on behalf of Kırıkkale.In Kırıkkale, there is a serious problem of urbanization caused by having beening established at a time when Turkey had no fully comprehensive urban policy yet and of urban identity accordingly. In this study, urbanization in Kırıkkale and its problems are attempted to adress in the sociological sense.This research has focused on the existence of urbanization problem and urban identity, causes and reflections by examining adventure of Kırıkkale?s urbanization, stages and dynamics, issues and urban identity.Literature search was conducted as method at the first. It was benefited from the written sources such as urban, urbanization, urban culture, urban identity particularly. Later, the identity of the city was discussed in the interviews with the prominent executives and opinion leaders of the province. 26 provincial administrators of 20 institutions and organizations in the province and NGO representatives were interviewed face-to-face.In all of these studies, it was emerged that Kırıkkale is facing a dilemma and carries“neither urban nor rural, and both urban and rural”elements. It seems as a city which is“seeking its identity”.It was understood that urban integration has not been fully achieved and it has no urban identity. Kırıkkale model presents a structure of industrialization which are not able to integrate into urban. The chaos of rural and urban continues.As the most of the residents migrating from other cities rather than rural areas, sense of belonging with Kırıkkale seems weak, and regionalism or city fellowship appear to outweigh.This study consists of four main parts. The first section consists of the conceptual and theoretical framework such as urban, urbanization, urban culture and urban identity. In the second chapter, Kırıkkale were photographed considering the dynamics of the city. The third section addressed the problem of urbanization and identity of Kırıkkale, which is the main topic. In the last chapter, the interviews with provincial administrators and representatives of non-governmental organizations in Kırıkkale and the results were evaluated under the various headings.