Changing approaches to immigration and diversity in the context of the current refugee-influx to Germany and Turkey
Türkiye ve Almanya'daki mülteci akını kapsamında göç ve çeşitliliğin değişen yaklaşımları
  1. Tez No: 449900
  2. Yazar: SOPHIE LUISE KLOOS
  3. Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. HAYRİYE ASENA DEMİRER AKMANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: refugee influx, refugee crisis, diversity, immigrant incorporation, migration policy-making
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
2011 yılından bu yana giderek büyüyen mülteci akınında ('mülteci krizi') Almanya ve Türkiye kilit rol oynamaktadır. Mülteci akını, toplumların kendi kendini anlamasına ilişkin temel tartışmaları, uzun vadede ne kadar ve ne tarz farklılığı tolere edebilecekleri ve azınlıkları nasıl bünyelerine almaya çalışacakları soruları da dahil olmak üzere, tetiklemiştir. Bu araştırma, Almanya ve Türkiye'deki mülteci akınının baskın yanıtlarını haritalandırırarak, daha önceki göç rejimleriyle ne kadar aynı eksende olup olmadığını karşılaştırıp mukayese eder. Ayrıca bu araştırma, mültecilerin topluma dahil edilme biçimlerine, mültecilerin temel deneyimlerine ve geçmişteki siyasi yanıtlara ilişkin bir literatür taramasıyla bir analiz çerçevesi inşa etmeye çalışır. Dahası bu araştırma, siyasi karar vermeye ve kamuoyuna ilişkin farklı göstergeleri kullanarak bugünün yanıtlarını analiz eder. Nihai olarak bu araştırma, iki ülkenin de günümüzde mülteci akınına yaklaşımının tarihteki yaklaşımlarıyla, örneğin mültecilerin homojen bir 'çekirdek topluluğa' dönüşmesi fikrinde olduğu gibi, benzerlik gösterdiğine yönelik kanıtlar sunar. Ayrıca araştırma mülteci akınının, asimile olma yükünü göçmenlerin taşımadığı gibi giderek daha fazla kabul gören yeni düşüncelere ve yaklaşımlara yol açtığına dair kanıtlar sunar. Genel olarak bu araştırma, iki ülkenin de göç politikasını mülteci akınıyla birlikte revize etmesinden ötürü daha fazla önem kazanan, Almanya ve Türkiye'nin konuya ilişkin bugünkü yol haritalarını da inceler. anahtar kelimeler: mülteci akini, mülteci krizi, çeşitleme, göçmen içe alim, göç politikasi oluşturma
Özet (Çeviri)
During the current refugee influx ('refugee crisis') that has been unfolding approximately since 2011, Germany and Turkey have surfaced as key host countries. The refugee influx has triggered fundamental debates about the societies' self-understanding, including the question how much and what kind of diversity they deem tolerable and how they seek to incorporate minorities in the long-term. This research maps dominant responses to the refugee influx in Germany and Turkey, analyses to what extent they are in line with previous migration regimes and compares and contrasts the two case studies. It builds a framework for analysis by conducting a literature review on modes of immigrant incorporation and a review of the main immigration experiences and policy responses of the past. Subsequently, this research analyses today's responses by using different indicators for political decision-making and public opinion. Ultimately, it provides evidence to suggest that both countries' responses to the refugee influx are somewhat of a continuation of principles that have played a role in the past – most notably the assimilationist idea that refugees have to adapt to a homogenous 'core society'. Yet, it also presents evidence that the influx has led to new sentiments and approaches, such as an increasingly prevalent belief that the burden for assimilation does not entirely lie with the immigrants. Overall, this research outlines the direction in which Germany and Turkey are currently heading – which is all the more important considering that both countries had started to overhaul their migration policies at the time of the influx.