The relationship between organizational sense of humor, job stress and affective commitment: Mediating role of communication satisfaction
Örgütsel mizah anlayışı, iş stresi ve duygusal bağlılık arasındaki ilişki: İletişim doyumunun aracı değişken rolü
- Tez No: 449899
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YAHYAGİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mizah, iletişim, duygusal bağlılık, stress, Humor, communication, affective commitment, stress
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Stratejik İletişim Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Çalışan memnuniyetinin en önemli faktörlerinden biri iş yerindeki iletişimin kalite seviyesidir. Çalışanlar fikirlerini özgürce ifade edebilir ve anlaşıldıklarını hissederlerse memnuniyet düzeyleri artar. Iletişim doyumunu arttırmanın yollarından biri de işyerinde mizahın kullanılmasıdır. Mizah; örgütsel iletişimin temel unsurlarından biridir. Doğru kullanıldığı takdirde örgütsel iletişimi geliştirmede, iş stresini azaltmada ve kuruma duygusal bağlılığı arttırmada etkin bir araç olabilir. Bu çalışmanın amacı örgütsel mizah anlayışı, iletişim memnuniyeti, iş stresi ve kuruma duygusal bağlılık arasındaki kavramlar arasındaki ilişkiyi keşfetmektir. Araştırmaya; farklı sektörlerde çalışan 223 mavi ve beyaz yaka çalışan katılmıştır. Çalışmanın sonuçları amirin mizah anlayışı ile iletişim memnuniyeti arasında pozitif korelasyon olduğu yönündedir. Bunun yanısıra iş stresi hem duygusal bağlılık hem de iletişim doyumu ile negatif yönde korelasyon göstermektedir. Buna ek olarak iletişim doyumunun iş stresi ve duygusal bağlılık arasında aracı değişken olduğu tespit edilmiştir. Çalışma bulgularından bir diğeri de örgütsel mizah anlayışı duygusal bağlılığı açıklayıcı en büyük unsur olarak tespit edilmiş olmasıdır. Bu çalışma örgütsel davranış literatürüne örgütsel mizah anlayışı, iletişim doyumu, iş stresi ve duygusal bağlılık konusunda yönetsel önerilerde bulunarak katkı sağlamaktadır. Ayrıca bu kavramlar arasındaki ilişkiyi araştırmaya yönelik öncü çalışmalardan biridir.
Özet (Çeviri)
One of the most important factors of employee satisfaction is the quality of the level of communication in the workplace. As employees express their opinions and feel that they are understood their satisfaction level increases. One of the ways to increase communication satisfaction is by utilizing“sense of humor”in organizations. Humor is an essential component of organizational communication. If it is used correctly, it can be a functional tool to develop organizational communication, decrease job stress and improve affective commitment. The aim of this study is to explore the relationship between organizational sense of humor, communication satisfaction, job stress and affective commitment. 223 participants from various industries which were both white and blue collar workers, from different positions, took part in the research. The results indicate that there is a positive correlation between supervisory sense of humor and communication satisfaction while job stress is negatively correlated with affective commitment and communication satisfaction. Furthermore, communication satisfaction mediates the relationship between job stress and affective commitment. Additionally, organizational sense of humor explains the majority of the variance in the affective commitment. This study intends to provide further contribution to the organizational behavior literature by pointing out managerial implications of the organizational humor, communication satisfaction, job stress and affective commitment, and the relationships among them. This is one of the pioneering studies exploring the relationships between these concepts.