When choosers became perpetrators: Determinants of pre-electoral violence on the Peoples' Democratic Party prior to the June 2015 General Election in Turkey
Seçiciler failler olduğunda: Türkiye'deki Haziran 2015 Genel Seçimi öncesinde Halkların Demokratik Partisi'ne yapılan şiddet olaylarının belirleyici etkenleri
  1. Tez No: 449926
  2. Yazar: BUĞRA GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARZU KIBRIS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Seçim şiddeti, Türkiye'de Kürt sorunu, şiddetin mekansal varyasyonu, etnik çatışma, Election violence, Kurdish issue in Turkey, the spatial variation of violence, ethnic conflict
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uyuşmazlık Analizi ve Çözümü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışma Türkiye'deki 2015 Haziran genel seçimleri öncesinde Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) yönelik şiddet olaylarının mekansal varyasyonunu analiz etmektedir. Bu araştırma farklı haber kaynaklarını kullanarak benzersiz bir basın temelli veri seti içermekte olup odaklandığı nokta ise 1 Şubat – 7 Haziran 2015 tarihleri arasında yapılan haberlerin olgusal gerçekleridir. Neden bazı vilayetlerin daha fazla saldırıyı deneyimlediğini anlayabilmek için seçimsel, tarihsel ve sosyo-ekonomik faktörler üzerinde kuramsal bir dayanak geliştirilmiştir. Bu amaçla, HDP'ye yapılan saldırıların mekansal varyasyonu, bu saldırıları kolaylaştıran etkenlerle ilintilendirilerek açıklanmıştır. Sonuçlar ise şu şekilde sunulmaktadır: Terör saldırıları sonucunda güvenlik güçleri kaybının fazla olduğu, AKP ile HDP arasındaki oy oranı farkının düşük olduğu ve kentleşme oranlarının yüksek olduğu vilayetler saldırılara olanak sağlayabilirken, iller bazında ekonomik aktivitelerin seviyesi, işşizlik oranları, önemli ölçüdeki Kürt nüfusları ve Türk milliyetçisi partilerin oy oranları istatistiki olarak kayda değer sonuçlar doğurmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study empirically analyzes the spatial variation of pre-electoral attacks on the Peoples' Democratic Party (HDP), a pro-Kurdish opposition party, prior to the June 2015 general election in Turkey. Using different news sources, this research employs a unique mediabased pre-electoral violence dataset which focuses on the hard facts of the news on the preelectoral attacks against the HDP between February 1 and June 7, 2015. I develop a theoretical foundation for the empirical investigation of my study to demonstrate why some provinces experienced more attacks vis-à-vis others based on the electoral, historical and socio-economic determinants of attacks. To this end, the spatial variation of attacks on the HDP is explained by the factors that facilitate participation in these attacks. The results show that spatial variation across the provinces can be explained to a great extent by the following provincial characteristics: lower vote shares between the AKP and HDP, higher security force casualties, higher urbanization rates are conducive to the outbreak of preelectoral attacks on the HDP, whereas level of economic activity, unemployment rate, percentage of Kurdish population and vote shares of Turkish nationalist parties did not produce statistically significant results at the province level.