Public support for European Union membership in Turkey between 2005-2014
2005-2014 yılları arasında Türk kamuoyunun Avrupa Birliği üyeliğine desteği
- Tez No: 449942
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM MÜFTÜLER BAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye-AB ilişkileri, Türk kamu görüşü, AB üyeliği, politik ipucu, tercih oluşumu, EU-Turkey relations, Turkish public opinion, EU membership, political cueing, preference formation
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Türkiye-AB ilişkileri konusunda kamu görüşünün ve bunun şekillenmesinin yakın zamana kadar araştırmalarda gözardı edildiği görülmektedir. Mevcut araştırmalar kamu görüşünü bireysel düzeyde şekillendiren faktörlere değinse de, bu tez buna alternatif bir yaklaşım getirerek, kamu görüşü şekillenmesinde ülkedeki ekonomik büyüme, milli hükümete ve parlamentoya güven eğilimleri faktörlerinin yanısıra hükümet müesseseleri ve politik elit tarafından sunulan politik ipuçlarının da oldukça etkili olduğunu savunmaktadır. Türkiye'de AB üyeliği ile ilgili halk desteğinin yıllar içinde düşüşü analiz edilerek, kamu görüşü ile verilen önermeler arasındaki karşılıklı ilişkiye ışık tutmak amacı ile ilgili dönemdeki eğilimler incelenmiştir. Politik elitin politika oluşturmasında etkili olan iç ve dış faktörleri incelemek üzere, Türkiye'nin AB'ye üyelik projesinin tarihsel arka planına değinilmiş, aynı zamanda dönemin politikacıları tarafından yapılan söylemler kamu görüşü şekillenmesinin elit mesajlarıyla ilişkisinin ortaya konması amacıyla ele alınmıştır. Böylece, bu tez Türkiye'nin AB'ye üyeliği süreci ile ilgili kamu görüşü analizine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bunun için 2005-2014 yıllarını kapsayan Avrobarometre kamuoyu anketlerinden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Within the discussion of EU relations of Turkey, it is clear that until recent the importance of public opinion and its formation have been neglected from related research. Although the existent research deals with individual level factors shaping public opinion, this thesis proposes an alternative approach that public opinion formation is highly related to political cues that are provided from certain government institutions and political elite, among other determinants of national economic growth, tendency to trust in the national government and parliament. The decline in public support in Turkey regarding EU membership has been analyzed and tendencies within the period of 2005-2014 are presented in order to provide explanations to the association of the public opinion formation to the related propositions. In order to observe the relation of external and internal factors regarding policy formation of the political elite, the historical background of Turkish membership project to EU has been touched upon, and related political discourses have been analyzed to correlate public opinion formation to elite messages in the respective period. In doing this, the thesis aims to contribute to public opinion analyses of Turkey regarding EU membership process, while embracing Eurobarometer public opinion surveys from 2005 to 2014.