Privilege or equality: A discussion on multiculturalism-liberalism debate
Ayrıcalık ya da eşitlik: Çokkültürlülük-liberalizm çatışması üzerine bir tartışma
  1. Tez No: 449941
  2. Yazar: HAZAL TIKIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEDİM NOMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Çok kültürlülük, Liberalizm, Kültür, Din, Haklar, Siyaset Teorisi, Multiculturalism, Liberalism, Culture, Religion, Rights, Political Theory
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Çok kültürlülük siyaset bilimciler için önemli bir ilgi ve tartışma konusudur. Çok kültürlülüğü savunanlar bireysel özgürlüklerden ziyade, kültürlerin önemi ve değerine vurgu yapmaktadır. Bu tez, liberal toplumlarda azınlıklara kültürel hakların verilmesinin ayrıcalık mı yoksa eşitlik mi yarattığını analiz etmektedir. Kültürün bireyler için öneminin farkında olarak, bu tezde liberal tarafsızlığı sağlamak adına azınlıklara özel konum veren hakların uygulanmaması gerektiği savunulmaktadır. Dolayısıyla, Hazalistan olarak adlandırılan tarafsız liberal devlet örneği öne sürülmektedir. Hazalistan eşitlik, özgürlük, güvenlik ve çeşitlilik ilkelerine dayanmaktadır. Konuyu daha derinlemesine tartışabilmek adına dini hakların düzenlenmesine dair örnekler sunulmuştur. Hazalistan her ne kadar hayali bir devlet olarak sunulsa da gerçek hayatta bu tarz devletlerin örneklerini bulmak mümkündür. Bu bağlamda, bu tez çok kültürlü liberal bir devlet olan Mauritius'u Hazalistan'ın bir illüstrasyonu olarak sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The fact of plurality of social cultures is a central topic of interest and debate for political theorists. Multiculturalists emphasize the value and significance of social cultures over individual liberty. This thesis examines whether cultural rights create an undue privileged position for minorities or whether it fosters equality in liberal states. By acknowledging the value of culture for individuals, this thesis proposes that cultural rights which endow minorities with a special position should not be implemented for the sake of liberal neutrality. As a point of illustration, a neutral liberal state, which I call Hazalistan, is presented in this thesis. Hazalistan is grounded on the principles of equality, freedom, security and diversity. To provide a deeper understanding of these notions, it adduces examples on the regulation of religious rights. Although Hazalistan is an imaginary state, it is not impossible to find relevant real life examples such as Mauritius, which is a liberal state with a multicultural society.