Ortaokul öğrencilerinin matematik okuryazarlıklarının niceliksel muhakemelerinin güçlendirilerek desteklenmesinin incelenmesi
An analysis of supporting middle school students' mathematical literacy through strengthening their quantitative reasoning
  1. Tez No: 449976
  2. Yazar: AYÇA AKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TANGÜL KABAEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: DNR çerçevesi, Düşünme yolları, Matematik okuryazarlığı, Niceliksel muhakeme, Ortaokul, DNR framework, Ways of thinking, Mathematical literacy, Quantitative reasoning, Middle school
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 419
Özet
Bu araştırmada niceliksel muhakeme öğretimi yaklaşımı (NMÖY) temelinde desenlenen öğrenme ortamında sekizinci sınıf öğrencilerinin problem çözme sürecindeki niceliksel muhakeme becerilerinin, düşünme yollarının ve matematik okuryazarlık performanslarının incelenmesi amaçlanmıştır. NMÖY kullanımına odaklanılan 6-aylık öğretim deneyine 19 ortaokul öğrencisi katılmıştır. Bu araştırmanın bulguları NMÖY'nin sekizinci sınıfta olan katılımcı öğrencilerinin niceliksel muhakemelerini güçlendirdiğini göstermiştir. Ayrıca, bu öğrenme ortamında sekizinci sınıf öğrencilerinin niceliksel muhakemelerinin güçlenmesi dolaylı olarak bu öğrencilerin matematik okuryazarlıklarını desteklemiştir. Bu araştırmanın kayda değer sonucu öğretimsel müdaheleye (NMÖY) dayalı olarak katılımcı öğrencilerin düşünme yollarının arzu edilmeyenden arzu edilene doğru değişim göstermesidir. Buna ek olarak NMÖY, problem çözme davranışlarında arzu edilen değişime neden olmuştur. Çünkü bu öğrenme ortamında kural koyucu davranış ve çözüm odaklı problem çözme davranışlarından niceliksel muhakeme odaklı davranışa doğru göze çarpan bir meyil/hareket görülmüştür. Bu sonuçlar niceliksel muhakeme öğretimi yaklaşımının doğası gereği ortaokul öğrencilerini gerçek yaşam bağlamlarındaki matematik okuryazarlığı problemlerini yorumlamaya, açıklamaya, analiz etmeye ve çözmeye ittiğini önermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the quantitative reasoning skills in the problem solving process, ways of thinking and mathematical literacy performance of eighth grade students in a learning environment which is designed based on a quantitative reasoning instructional approach (QRIA). 19 middle school students participated in a 6-month teaching experiment which is focused on using the QRIA. The results of the study indicated that the QRIA strengthens quantitative reasoning of the participant students who are eighth graders. Furthermore, the strengthening of eighth-grade students' quantitative reasoning in this learning environment has indirectly supported their mathematical literacy. The research's notable result is that the participant students' ways of thinking show the change from undesirable to desirable types based on the instructional intervention (QRIA). Moreover, the QRIA has led to a desirable change in problem-solving behavior. Because it was seen that there is a remarkable movement from prescribed behavior and goal (outcome) oriented problem solving behavior to a problem solving behavior associated with quantitative reasoning in this learning environment. The results suggested that a quantitative reasoning instructional approach by nature pushes to middle school students to interpret, explain, explore, analyze and solve mathematical literacy problems in the context of real life situations.