Kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı çerçevesinde evlendirme programları: Esra Erol'la programı üzerine bir inceleme
Marriage shows based on uses and gratifications approach:A study on Esra Erol'la show
  1. Tez No: 449985
  2. Yazar: ÜMMÜGÜLSÜM KARAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İZLEM VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Kullanımlar Doyumlar, Evlendirme Programları, İzleyici, Motivasyon, Reality, Uses and Gratification, Marriage shows, Audience, Motivation, Reality TV
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
2000'li yılların başından itibaren Türk televizyon kanallarında yayınlanmaya başlayan evlilik/evlendirme programları da halen farklı tür ve biçimlerde devam etmektedir. Bu çalışmanın ana problemini söz konusu evlendirme programlarının hangi kitlelerce ve hangi haz ve doyumlarla izlendiğinin saptanması oluşturmaktadır. Gündüz kuşağında yüksek bir izlenme payına sahip olan ve reality program türleri içinde yer alan Esra Erol'la adlı programın özelinde yürütülen bu çalışmada çalışmanın amaçlarından yola çıkarak Kullanım ve Doyumlar Yaklaşımı çerçevesinde oluşturulan anket kolayda örneklem yöntemi ile ulaşılan 319 izleyiciye uygulanmış ve hangi doyumları sağlamak üzere programı izlendiği araştırılmıştır. Analiz edilen cevaplar yine Kullanımlar ve Doyumlar Yaklaşımı bağlamında değerlendirilmiş; katılımcıların büyük çoğunluğunun eğlence, kaçış ve stres atma başlığı altında toplanan doyumları sağladıkları için bu programı takip ettikleri görülmüştür. İzleyicilerin sağladıkları doyumların yoğunluk sıralamasına göre eğlence, aidiyet geliştirme, temas ve sosyal destek başlıklarında toplandığı görülmüştür
Özet (Çeviri)
Marriage shows, which have been televised on Turkish television channels since early 2000s, still continue in various formats and types today. In this respect, the study aims to identify which audience watch these marriage shows on which gratification and contents. The study particularly focuses on the marriage show 'Esra Erol'la' which has a high rating on daytime broadcast as a reality show. The sample of the study consists of 319 audience surveyed based on the convenience sampling method through the questionnaire formed in compliance with the objectives of the study based on the Uses and Gratification Approach to survey which gratifications the audience aim to satisfy by watching the show. The analyzed answers were assessed in terms of the Uses and Gratification Approach and the results have shown that a great majority of the respondents watch the show to satisfy the gratifications such as entertainment, flight and relaxation. For the intensity sorting of the gratifications by the audience, entertainment, belonging, contact and social support are the main gratifications respectively.