Twitch platformu kullanım motivasyonu: Kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı çerçevesinde bir araştırma
Twitch usage motivations: A research within the framework of uses and gratification approach
- Tez No: 644905
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL AYŞAD GÜDEKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Twitch.tv, Canlı Yayın, Sosyal Medya, Yeni Medya, Kullanımlar ve Doyumlar, Twitch.tv, Live Brodcast, Social Media, New Media, Using and Gratification Theory
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada, genç kuşak internet kullanıcıları üzerinden Kullanımlar ve Doyumlar yaklaşımı perspektifinde canlı yayın içerik paylaşım platformu olan Twitch.tv'ye yönelik kullanım motivasyonlarını incelenmektedir. Çalışmanın bulgular bölümünde nitel araştırma yöntemleri arasından, yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmış, çalışma grubunda bulunan katılımcıların Twitch.tv kullanım motivasyonları incelenmiş ve ortaya konulmuştur. Analiz bölümünde örneklem içerisinde bulunan 18-25 yaş arası katılımcılardan elde edilen bulgular betimsel analiz yöntemi ile değerlendirilerek Twitch.tv kullanımında hangi motivasyonlara sahip oldukları analiz edilmektedir. Çalışmanın birinci bölümünde iletişim araştırmalarının tarihine değinilerek Kullanımlar ve Doyumlar Yaklaşımı, Aktif İzleyici ve Doyumlar Kavramı açıklanmış, ikinci bölümünde Yeni Medya ve Sosyal Medya hakkında bilgi verilerek Sosyal Paylaşım Siteleri ve araştırmanın ana konusu olan canlı yayın paylaşım platformu Twitch.tv hakkında detaylı bilgiler paylaşılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile elde edilen bulguların betimsel analizi ve sonuç kısmı bulunmaktadır. Çalışmanın örneklemi ölçüt örneklem yöntemi ile 18-25 yaş arasında bulunan ve Twitch.tv kullanım süreleri haftalık 30 saatten fazla olan kullanıcılar tarafından oluşturulmuştur. Çalışma sonucunda, sözü edilen yoğun kullanım oranına sahip kullanıcıların Twitch kullanım alışkanlıkları ve motivasyonları ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the usage motivations for the live broadcasting platform Twitch.tv were discussed by the younger generation of Internet users within the framework of the Usages and Gratification Theory. In the findings part of the study, Twitch.tv motivation of the participants in the study group was examined and revealed by using the semi-structured interview technique among in the qualitative research methods. In the analysis section, the findings obtained from the participants between the ages of 18-25 are evaluated with the descriptive analysis method and they are analyzed which motivations they have in using Twitch.tv. In the first part of the study, the history of communication researches was adressed and Uses and Gratification Theory, the concept of Active Audience and Satisfaction were opened. In the second part, given information about New Media, Social Media and social networking sites and detailed information has been shared about the live broadcast sharing platform Twitch.tv, which is the main topic of the research, In the third part of the study, there is a descriptive analysis of the findings obtained through semi-structured interview technique and a conclusion part of the study. The sample of the study was formed by the criterion sampling method by the users whose between 18 and 25 years old and Twitch.tv usage period has more than 30 hours per week. The study aims to clarify the Twitch usage habits and motivations of the users with the high usage rate.