Kırgızistan'da TRT AVAZ izleme motivasyonları: Kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı çerçevesinde bir araştırma
The motivation of watching TRT AVAZ Channel in Kyrgyzstan: A researching from the theory of uses and gratifications / The motivation of watching TRT AVAZ Channel in Kyrgyzstan: A researching from the theory of uses and gratification / Кыргызстандагы TRT AVAZ каналыны көрүү мотивациялары: пайдалануу жана канааттануу теориясы боюнча изилдөө / Мотивация просмотра канала TRT AVAZ в Кыргызстане: исследование по теории использования и удовлетворения
  1. Tez No: 804560
  2. Yazar: AIDA MIRZA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİYAZİ AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kullanımlar ve Doyumlar, Televizyon, TRT AVAZ, İzler Kitle, Aktif İzleyici, Uses and Gratifications, Television, TRT AVAZ, Audience, Active Audience. Адамдар өмүр бою айлана-чөйрөдөн да
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
İnsanlar yaşam boyunca hem çevreden, hem de dünyadan haber almak için hayatlarının bir parçası olan kitle iletişim araçlarına başvurmaktadırlar. Bu kitle iletişim araçlarından biri de televizyondur. Söz konusu araç, görsel ve işitsel zenginliğiyle izler kitleye bilgi vermede, eğlendirmede, rahatlatma veya sosyal sıkıntılardan kaçışında büyük işlevselliğe sahiptir. Genel olarak, kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı çerçevesinde tüm araştırmacıların hemfikir oldukları bu dört temel kategoriyi sıralamak mümkün olmaktadır. Bu yaklaşım zaman içerisinde eleştirilere uğramıştır ve modelin işlevselci, bireysel ve psikolojik olduğu savunulmaya başlamıştır. Televizyonun işlevselliği, izleyicinin aktif olduğu varsayımından hareket ettiği bilinmektedir. Bu konuda, televizyonun izleyici açısından belirli bir motivasyon dahilinde ele alınması, aktif izleyici paradigmasının çıkışına önayak olduğu belirtilmektedir. Bu paradigmayı da iletişim teorileri açısından kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı açıklamaktadır. Aktif izleyici kavramını ortaya koyan kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı, izleyicilerin ihtiyaçlarını karşılamak adına, sosyal medya kullanımlarından ve televizyon izleme motivasyonlarından bir doyum elde ettiğini ileri sürdüğü bilinmektedir. Kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı, izler kitleye pasif halinden çok, aktif olabilecekleri iddiasını sunmaktadır. Dolayısıyla, hedef kitle izleyeceği medya kanalını kendi seçme şansına sahiptir. Bu konuda medya yapımcısı programı hazırlaken, ne amaçla izlendiğinin farkında olmazsa bile, her izleyici aynı yapımı farklı amaçlar neticesinde kullanabilmektedirler. Gereksinimlerin tatmin edilmesi konusunda kitle iletişim araçlarının içeriklerini birey seçebilmektedir. Bu durumda medya değil, birey medyayı seçmektedir. Bu araştırma kapsamında kullanımlar ve doyumlar yaklaşımının kuramsal çerçevesini kullanarak ve uygulayarak Kırgızistan'daki TRT AVAZ izleyicilerinin izleme motivasyonlarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmada, medya kullanımına yönelik geliştirilen, kullanımlar ve doyumlar ölçeği kullanılmış olup, yüz yüze anket tekniği ile 1000 kişinin TRT AVAZ izleme motivasyonlarını ve izleyicilerin doyumlarını istatistiksel verilerle ortaya koyulması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Throughout their lives, people resort to mass media, which is a part of their lives, to get news from both the environment and the world. One of these mass media is television. With its visual and auditory richness, the said tool has great functionality in informing, entertaining, relieving or escaping social problems. In general, within the theory of uses and gratifications approach, it is possible to list these four basic categories that all researchers agree on. This approach has been criticized over time and it has been argued that the model is functionalist, individualistic and psychological. The functionality of television is known to act on the assumption that the viewer is active. In this regard, it is stated that considering television within a certain motivation from the viewer's point of view, has led to the emergence of the active audience paradigm. The uses and gratifications approach explains this paradigm in terms of communication theories. The uses and gratifications approach, which reveals the concept of active audience, is known to suggest that audiences get satisfaction from their social media use and television watching motivations in order to meet their needs. The uses and gratifications approach offers the audience the claim that they can be active rather than passive. Therefore, the target audience has the opportunity to choose the media channel they will watch. In this regard, while the media producer is preparing the program, even if he is not aware of the purpose for which it is watched, each viewer can use the same production for different purposes. The individual can choose the contents of the mass media in order to satisfy the needs. In this case, the individual chooses the media. This research aims to reveal the viewing motivations of TRT AVAZ viewers in Kyrgyzstan by using and applying the theoretical theory of the uses and gratifications approach. In the study, the uses and gratifications scale developed for media use was used, and it is aimed to reveal the motivations of 1000 people to watch TRT AVAZ and the satisfaction of the audience with statistical data with the face-to-face survey technique.