Maliyet muhasebesinde 7/A - 7/B uygulamaları ve iç denetim ilişkisi için bir model örneği
A model of recommendation for the 7/A and 7/B implementation at the cost accounting and internal audit relation
- Tez No: 450003
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN OKKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Maliyet Muhasebesi, İç Denetim, Verimlilik, Cost Accounting, Internal Audit, Productivity
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
İmalat sektöründeki firmalarda üretilen mamul ya da hizmetlerin maliyet fiyatlarının belirlenmesi, işletmenin giderlerinin denetimi, fiyat incelemeleri ve satış fiyatlarının belirlenmesi gibi konuları sistematik bir biçimde inceleyen muhasebe dalı olarak uygulanan Maliyet Muhasebesi, Genel Kabul Görmüş Muhasebe Standartları çerçevesinde 7/A ve 7/B olmak üzere iki farklı hesap planı ile işlem görmektedir. Firmalar hesap planını seçerken, iş yoğunluğu, işlem yükü ve üretim bandının teferruatlarını dikkate almaktadır. Denetim, bir idarenin üzerine yüklenen görevleri zamanında, usulüne ve mevzuata uygun olarak etkili ve verimli bir şekilde yapılıp yapılmadığının izlenmesi, gözlemlenmesi ve kontrol edilmesidir. Bu kontrol firma dışından bağımsız görevliler ve ekipler tarafından yapılıyorsa“Dış Denetim”, firma bünyesinde oluşturulan ve bağımsız olarak çalışan ayrıcalıklı kişi ya da kişilerle yapılıyorsa“İç Denetim”olarak adlandırılır. Bu tezin amacı; Üretim firmalarında uygulanan maliyet muhasebesi sisteminin tek düzen hesap planı çerçevelerine göre irdelenmesi, maliyet muhasebesi sisteminin firma bünyesindeki iç denetim ile ilişkisinin ölçülmesi ve sistemle ilgili olarak uygulamaların iç denetim ile ilişkisinin muhtemel etkilerinin belirlenerek, bu etkilerin maliyet sistemi ve mamul tüketimi adına oluşturabileceği verimliliğe katkılarını bir öneri ile ortaya koymaya çalışmaktır.
Özet (Çeviri)
There are two different account plans, 7/A and 7/B, within the framework of Cost Accounting, Generalized Accounting Standards, which are applied as accounting duties systematically examining the issues such as determining the cost prices of the products or services produced in the manufacturing sector, controlling the expenses of the business, price examinations and determining the sales prices. When choosing an account plan, the firm considers details of work intensity, process load and production band. Inspection is monitoring, observing and controlling whether a business carries out the duties undertaken effectively and efficiently in accordance with the law and procedure. If this control is carried out by independent officers and teams from outside the company, it is called“External Audit”and if it is done with a privileged person or persons created within the firm and working independently, it is called“Internal Audit”. In this thesis, it is aimed to examine the cost accounting system applied to the aimed production companies according to the uniform order account plan frameworks, to measure the relation of the cost accounting system with the internal audit within the firm and to determine the probable effects of the applications related to the internal audit related to the system and to try to put forward its contributions with a suggestion.