Verimlilik açısından iç denetimin stratejik firma yönetimine etkisi ve bir uygulama
Effect of strategic company management's internal audit of efficiency terms and an application
  1. Tez No: 450004
  2. Yazar: R. KEMAL SAĞIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN OKKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Verimlilik, İç Denetim, Stratejik Yönetim, Productivity, Internal Audit, Strategic Management
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Yirmi birinci yüzyılda küreselleşmenin etkisiyle rekabetin sınır tanımayan bir özellik kazanması bireyleri, şirketleri, şehirleri ve ülkeleri verimlilik kavramı üzerinde daha çok düşünmeye, sürekli çözümler üretmeye yöneltmiş; özellikle şirket kaynaklarını verimli kullanarak kârlılığını sürdürmek ve pazar payını korumak isteyen her bir firma için değerli hale gelmiştir. Verimlilik artışı sağlayamayan firmalar kâr elde edemeyeceği için yaşam süreleri kısa olacaktır. Bu bağlamda verimliliği sağlamak kadar verimlilik artışını sürdürmek daha da zordur, ancak imkânsız değildir. Şirketlerin bağımsız bir iç denetim sistemine sahip olması ve bu sistemin düzenli bir şekilde çalışması verimliliğini sürdürmesi açısından gereklidir. İç denetim; şirket kaynaklarının hedefler doğrultusunda kullanılmasını güvence altına alarak ve iş süreçlerinin belirlenen ölçülerde ilerlemesini sağlayarak şirket kaynaklarını korumak suretiyle bütün tarafların çıkarlarına hizmet eden bir yönetim sistemidir. İç denetim bir yönetim aracı olduğu için firmadaki bütün fonksiyonların eksikliklerini tamamlamaya yarayan sistemli bir süreçtir. İç denetim etkin bir şekilde şirket içinde sürdürülmesi, planlanan sonuçları elde etmeye yönelik somut adımların atılmasını sağlar. Verimli bir şekilde sürdürülen iç denetim, yönetim boyutunda firmaların gelecekleri adına aldıkları stratejik kararların hedefe ulaşmasına destekçi olmaktadır. Kişilere bağlı kalmadan süreçlere bağlı bir sistem kuran firmaların aldığı kararlarda iç denetim, en büyük güvence unsurudur. Bu güvence ile geleceğine emin adımlarla ilerleyen firmalara, stratejik yönetim konusunda doğru bir bakış açısı kazandırmaktadır. Bu tezin amacı; verimlilik açısından iç denetimin stratejik firma yönetimine etkisini teorik açıdan incelemek ve orta ölçekli bir kobide gerekli uygulamayı yaparak önerilerde bulunmaktır.
Özet (Çeviri)
In the twenty-first century, globalization has enabled competition to acquire an unlimited feature, leading individuals, companies, cities and countries to think more about the concept of productivity and produce continuous solutions; Especially for each company that wants to maintain its profitability and maintain its market share by efficiently using company resources. Life span will be short because companies unable to increase productivity can not make profit. In this context, it is more difficult, but not impossible, to maintain productivity growth as much as to ensure efficiency. It is necessary for companies to have an independent internal audit system and to maintain the efficiency of this system to work on a regular basis. Inner control; Is a management system that serves the interests of all parties by securing company resources by ensuring that company resources are used in accordance with their targets and by ensuring that business processes proceed at specified metrics. Internal audit is a management tool, so it is a systematic process that completes the deficiencies of all functions in the company. Maintaining internal audit effectively within the company ensures that concrete steps are taken to achieve planned results. Internal audit, which is carried out efficiently, promotes the achievement of the strategic decisions that companies take for the future in the management dimension. Internal auditing is the greatest assurance in the decisions taken by firms that establish a process-oriented system without being adhered to. With this assurance, the firm, which moves forward with sure steps, gives a correct view on strategic management. The purpose of this thesis is; In terms of efficiency, to examine the effect of internal audit on strategic firm management from the theoretical point of view and to make suggestions by making necessary applications in a medium scale.