Varoluşçuluk bağlamında, gündelik yaşam nesnelerinin sanat yapıtının imgesi - nesnesi(ne) dönüştürülmesi
  1. Tez No: 450033
  2. Yazar: HATİCE NUR GÜREL
  3. Danışmanlar: PROF. YALÇIN KARAYAĞIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Pain, object, sight, process, creation, image
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Resim, ressamın dünyayı tanıma biçimidir. Tractatus'un ilk iki maddesinde geçtiği gibi“Olguların toplamı”ve“olduğu gibi olan her şey”dir dünya. Dünyadan kastedilen, sanatçının dünyaya dair tanıyabildiği her şeydir. Tanıyabildiği yerler, tanıyabildiği nesneler, tanıyabildiği duygular, insanlar, tanıyabildiği olgulardır... Ressamın resminde kullandığı her birim de bu tanışıklığın sonucudur. Resim için, amacı bu olmasa da, ipuçlarını sanatçının belirlediği bir oyun da denebilir. Paylaşıma hazırdır. Sanat tarihine de bakıldığı zaman resim ve ressam ilişkisini bu şekilde anlamlandırabiliyoruz. Sanatçının dünyayı algılama ve anlamlandırma süreci diyebiliriz sanat için. Gerçeğin bir taslağı olan tasarım, sanatçı ile tasarladığı şey arasındaki ilişkinin meyvesidir.“Tasarımlayıcı ilişki, tasarım öğeleri ile şeylerin karşılıklı konumlarından oluşur.”Buradan çıkarak sanatçının, tasarlayabilmesi için ilişki kurabileceği gerçekliği tanıması gerekliliğinden söz edebiliriz. Bu tanışma gerek nesne gerek olgu gerek duygu olsun, içsel niteliklerinin keşfiyle olur. Benim yaptığım resim de sözünü ettiğimiz ilişki bağlamında oluşmakta. Bu içsel ilişkiden çıkmakta. Çabam, algıladığım dünyayı anlamlandırma ve bu anlamlandırma çabası içinde kendini bulma, öğrenme çabasıdır. Yapacağım çalışmada, bu anlamlandırma çabasını, kişisel bakış açımı, sanatsal anlayışımı (yaptığım resme de kendi sözüm gibi bakarak), sanat tarihinden de referanslar bularak, kendimi, kendi sözümü doğrulama ve olumlama çabasıdır. Sanatçı, öz ve var oluşu, imgelemsel ve gerçeği harmanlayarak, dünyayı anlamaya ve öğrenmeye yarayan benzerliklerden ve anlamlandırmalardan oluşan kendi düşsel dünyasını ortaya koyar. Yaratıcılık, yeni bir şeye varlık kazandırma sürecidir. Bu yeni şeyden kasıt, sanatçının sunumudur. Yani sanatçı, varlığın kendisini kendince ifade ederek yeni bir şey sunar ve o şeye varlığını kazandırır. Ve bu arada da kendi var olma sürecini yaşar. O şey, ya da o yer ile sanatçının karşılıklı konumundan doğan ilişki, yaşama değer katacak olan eylemdir. Benim üzerinde durduğum, nesne/obje(dünya) ile sanatçının(özne) arasında olan ilişkinin sonucu imgelem ve dolayısıyla eser arasındaki ilişkinin varoluşsal bir edim olduğudur. Anahtar Kelimeler; Acı, nesne, görme, süreç, yaratım, imge.
Özet (Çeviri)
The paint is a pattern to identify the world for the painter. As written in Tractatus' first two rules world can be defined as the“summation of facts”and“everything that is being as itself”. Here, world means everything that's identified by the artist. The places, objects, feelings, humans and facts that she/he can identify... Everything that the painter uses in her/his paints is the result of this familiarity. The paint can be defined as a game that the rules are identified by the painter although this is not the aim of it. It is ready to share. If we look at the history of art, the relationship between the paint and painter can be explained like this. Therefore, we can say that the art is the artist's perception and her/his process of giving meaning to the world. Design –as the draft of the reality- is born from the relationship between the artist and the thing she/he designed.“Designing relationship is composed of the mutual positions of the design objects and the things.”Hence, to be able to design, the artist has to be familiar with the reality that she/he can relate to. This familiarity is built by the discovery of the internal attributes such as facts, feelings etc. My paintings are also formed and emerged from this internal relationship. My effort is to explain the world I percept, and within this attribution effort to discover and learn myself. This work is an effort to certify and clarify this attribution effort, my point of view, my personal sense of art –by looking at my paints as my speech- by finding citations from the history of the art. The artist introduces his/her fictional world composed of similarities and explanations which are used to understand and to learn the world by blending core and the existence, and imagination and the reality. Creativity is a process of giving being to a new thing. New thing is the artist's presentation. In other words, by conveying the existence in her/his own way, the artist presents a new thing and gives being to that thing. Meanwhile she/he lives her/his own existence process. The relationship emerging from the mutual positions of the artist and that thing or that place is an act that will add value to the world. Here I emphasize that the relationship between the imagination and hence the work of art, which is a result of the relationship between the object (world) and the artist (subject), is an existential act.