Ceviz yaprak özütlerinin bazı tohumların çimlenmesi üzerine allelopatik etkileri
- Tez No: 45026
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL KOCAÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Allelopati. çimlenme, ceviz, juglon, Allelopathy, germination, walnut, juglone
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
ÖZET CEVİZ YAPRAK OZUTLERININ BAZI TOHUMLARIN ÇİMLENME? ÜZERİNE ALLELOPATİK ETKİLERİ İrfan TERZİ Yüksek Lisans Tezi» Biyoloji Bölümü Danışman : Doç. Dr. İsmail KOCAÇALIŞKAN Temmuz, 19 9 5 Bu çalışmada, 11 farklı bitki tohumunun çimlenme ve çimlenme sonrası fide büyümeleri üzerine ceviz yaprak özütleri ile juglon'un allelopatik etkileri araştırılmıştır. Tohumlar petri kutularında 25 °C de çimlendirilmiştir. Uygulanan özütler, ceviz yapraklarından homojenizasyon ve santrifüjlemeyle elde edilmiştir. Juglon çözeltisi 10_2E M konsantrasyonda hazırlanmıştır. Tohumların çimlenme oranları 5 gün boyunca kaydedilmiş ve 5. günde fidelerin uzunluk ve ağırlıkları ölçülmüştür. Sonuç olarak, domates, hıyar, tere ve yonca tohumlarının çimlenme ve fide büyümesi tüm uygulamalar tarafından inhibe edilmiştir. Diğer taraftan, buğday, arpa, mısır, karpuz, turp ve fasulye tohumlarının çimlenmesi etkilenmemiş fakat fide büyümesi biraz engellemiştir. İlginç olarak, kavunda fide büyümesi hem juglon hem de özütleç- tarafından artırılmıştır. Uygulamaların etkileri, önceki çalışmaların ışığı altında tartışılmıştır. Bu çalışmada kullanılan, kavun hariç, diğer türlerin ceviz ağaçlarının altında veya yakınında yetiştirilmemesi tavsiye edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY AIXELOPATHIC EFFECTS OF WALNUT LEAF EXTRACTS ON GERMINATON OF SOME SEEDS TERZİ, İrfan Master Thesis, Department of Biology Supervisor: Doç. Dr. İsmail KOCAÇAL ISKAN July. 1995 In this study, the allelopathic effects of juglone and walnut leaf extracts on germination and postgerminat ion seedling growth of 11 different plant seeds have been investigated. The seeds were germinated in petri dishes at 25° C. The applied extracts were obtained by homogenization and centri f ugation from the walnut leaves. and juglone solution was prepared at 10~ZE M concentration. The germination rates of the seeds were recorded during five days, and lengths and weights of the seedlings were measured at fifth day. As a result, seed germination and seedling growth of tomato, cucumber, garden cress and alfalfa were inhibited very strongly by all the treatments. On the other hand, seed germination of wheat, barley, maize, watermelon, radish and bean was not effected but their seedling growth was inhibited slightly. In the case of muskmelon, interestingly, seedling growth was increased by both juglone and the extracts. The effects of the treatments were discussed in the light of previous works. The species used in this study- except the muskmelon, were not recommended to be planted under or near the walnut trees.