Görüntü işlemede bulanık femalli yeni bir eşikleme yöntemi
  1. Tez No: 45027
  2. Yazar: ŞENOL PAZAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAMDİ ATMACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Görüntü İşleme, Bilgisayarla Görü, Bölütleme, Eşikleme, Bulanıklık Ölçütü, Image Processing, Computer Vision, Segmentation, Thresholding, Measure of Fuzziness
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BÖLÜTLEME YÖNTEMLERİNİN İNCELENMESİ VE YENİ BİR EŞİKLEME YÖNTEMİ Bu çalışmada görüntü anlama ve işleme problemi üzerinde durulmuştur. Görüntü anlama basamakları içerisinde en önemlisi olan görüntü bölütleme incelenmiş ve görüntü bölütleme yöntemleri sınıflandırılmıştır. Bu sınıflandırma içerisinde bazı bölütleme yöntemlerine özet olarak temas edilmiştir. Bölütleme yöntemlerinin en basiti ve en çok kullanım alanı olan eşiklemeye ayrı bir konuda değinilmiş ve eşikleme yöntemleri sınıflandırılmıştır. Ayrıca bir boyutlu entropik eşikleme yöntemleri olan Pun 1, Pun 2 ve Kapur yöntemleri detayları ile anlatılmış ve Kapur yöntemi bu yöntemlerin en gelişmişi olarak bilgisayar ortamında gerçeklenmiştir. Bu yöntem çok sayıda görüntü üzerinde denenmiş ve diğer bütünsel eşikleme yöntemleri ile karşılaştırılması yapılmıştır. Ayrıca iki boyutlu entropik eşikleme yöntemleri olan Abutaleb ve Brink yöntemleri de detaylarıyla ve formülasyonları ile anlatılmıştır. Bir boyutlu entropik eşikleme yöntemlerinden farklı olarak avantaj ve dezavantajları belirtilmiştir. Tez çalışmasında detaylarıyla görüleceği gibi, iki boyutlu yöntemlerin en büyük dezavantajı uzun süren işletim zamanlarıdır. Bu problemi ortadan kaldırmak için geliştirilen hızlı iki boyutlu entropik eşikleme algoritması da formülasyonları ile anlatılmış ve bilgisayar ortamında gerçeklenerek çeşitli görüntüler üzerinde başarımı test edilmiştir. Son yıllarda popülerliği artan bulanık mantık temelli bir eşikleme yöntemi de ayrıca incelenmiş ve bilgisayarda uygulaması gerçekleştirilmiştir. Bu yöntem geliştirilerek daha iyi sonuçlar veren bir başka algoritma önerilmiştir. Yeni ortaya atılan bu algoritma bilgisayar ortamında gerçeklenerek, diğer bütünsel eşikleme yöntemleri ile karşılaştırılması yapılmış ve bölütleme başarımına bakılmıştır. Bilgisayar ortamında gerçeklenen her bir algoritma için program kodları ekler bölümünde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY M.Sc. Thesis A REVIEW ON SEGMENTATION METHODS AND A NEW THRESHOLDING METHOD In this study, we concentrate upon the problem of image understanding and processing. Segmentation which is the most important step in image understanding, has been examined and image segmentation techniques have been classified. In this classification, some of the techniques have been reported briefly. In chapter 3, thresholding that is the basic and the most used technique in segmentation was studied. Also, thresholding techniques have been classified in this chapter. Furthermore, one dimensional entropic thresholding methods such as Pun methods and Kapur method were discussed in details. The method of Kapur has been implemented on the computer and tested for various image types. Also, comparison with other global thresholding techniques has been made. Moreover, two dimensional entropic thresholding methods of Abutaleb and Brink were discussed in details. Their advantages and disadvantages according to the one dimensional methods were stressed. The main problem of the two dimensional methods is the long computational time. For this purpose, a fast algorithm was developed and implemented on the computer. A fuzzy logic based thresholding technique was analyzed and implemented. This technique was developed and an algorithm that gives better results has been proposed. Proposed algorithm was also, implemented and tested for various images. For every algorithm that was implemented, program codes are given at the appendices.