Şaphane Dağı (Kütahya) florası
  1. Tez No: 45029
  2. Yazar: AHMET ZAFER TEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ADEM TATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Flora, Şaphane Dağı, Kütahya, Flora, Şaphane Mountain. Kütahya
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZET ŞAPHANE DA?I (KÜTAHYA) FLORASI Ahmet Zefer TEL Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Danışman: Prof. Dr. Âdem TATLI Temmuz, 1995 Bu araştırma, Kütahya ili'nin Gediz ve Şaphane ilçeleri arasında yer alan Şaphane Dağı (2120 m.) florası üzerinde yapılmıştır. Sahadan 1994-1995 yılları arasında 458 takson toplanmış ve bunlar ayırım anaharları ile birlikte verilmiştir. Araştırma sonucu bölgeden toplanan bitkilerin 70 'i {% 15,3) B2 karesi için yenidir. Ayrıca 4? 'si {% 10,3) Türkiye için endemiktir. Bu endemiklerden 14 'ü (% 29.8) Akdeniz. 17 'si (% 36.2) İran-Turan elementidir. Fitocoğrafi bölgeleri tesbit edilen taksonlardan 68 'i (%40) Akdeniz. 60 'ı {% 35.1) tran-Turan ve 43 'ü (%25.1) Avrupa-Sibirya bölgesina aittir. Alandan toplanan bitkilerin hayat formlarına göre dağılımda Hemikriptof itler % 38.2 oran ile ilk sırayı almaktadır. Daha sonra sırasıyla Terof itler %31. Geof itler % 12.8, Kamefitler 969,3. Fanerof itler %5, 1, Nanofanerof itler % 3. Hidrof itler % 0.3 ve Vasküler yarıparazitler % 0,3 'dür. İhtiva ettiği tür sayısı bakımından alanda bulunan büyük familyalar Compositae (67). Leguminosae (44), Labia tae (38). Cruci ferae (26). Rosaceae (20). Umbel 1 i ferae (18). Caryophyllaceae (18), Liliaceae (18). Boraginaceae (17)'dir. Cinsler ise; Centaurea (12), Tri folium (9), Salvia (8). An t hem i s (8). Ranunculus (8). Astragalus (7). Bromus (7), Hypericum ( 7 ), Alyssum ( 6 ). Veroni ca ( 6 ), Allium ( 6 ) ' dır. Örnekler Dumlupmar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi herbaruyumunda bulunmaktadır ve toplayıcı adından (Tel) sonraki numaralar bu her baryuma aittir.
Özet (Çeviri)
! SUMMARY THE FLORA OF ŞAPHANE (KÜTAHYA) MOUNTAIN Ahmet Zafer TEL Master Thesis, Department of Biology Supervisor: Prof, Dr. Âdem TATLI July. 1995 This investigation was carried out on the flora of Şaphane mountain (2120 m. ) which is located between the Gediz and Şaphane counties depend on the Kütahya province. The investigation was carried out between 1994- 1995 years and 458 taxa were collected from this area. These taxa are given with the identification keys. In the result of investigation- of all the collected specimens, 70 (15.3 %) taxa are new records for B2 square and. 47 (10.3 %) were found as endemic for Turkey, From these endemics. 14 (28,8 %) are Mediterranean and 17 (36.2 %) are Irano-Turanian elements. The distribution of species according to the floristic regions 68 taxa (40 %)are Mediterranean. 60 taxa (35.1 %)are Irano-Turanian and 43 taxa (25,1 %)are Euro-Siberian.The distribution of the species according to the life forms: Hemicryptophytes come first with the rate of 38.2 %. After that, in order, Therophytes with the rate of 31 %, Geophtes with rate the of 12.8 %. Chamaephytes with the rate of 9.3 %. Phanerophytes with the rate of 5,1 %.Nanophanerophytes with the rate of 3 %, Hydrophytes with the rate of 0,3 % and Vascular hemiparasites with the rate of 0.3 %.The families which have the most taxa in research area are; Compos i t ae (67). Legummosae (44), Labia t ae (38), Cruci ferae (26), Gramı neae (26), Rosaceae (20). Umbel 1 i ferae (18). Caryophyllaceae (18), Li liaceae (18), Borağı naceae (17). Concerning with the number of species the major genera are; Centaurea (12). Tr i folium (9). Salvia (8). Anthemis (8). Ranunculus (8), Astragalus ( 7 ), Bromus ( 7 ). Hyper i cum ( 7 ), Alyssum ( 6 ), Veroni ca (6), Allium (6). These taxa are present in the Science and letter Faculty of Dumlupinar Herbarium. and the numbers that come after collector name (Tel) is belong to this herbarium.