Çörekotu tohumu ile ısırganotu yaprak ekstraktlarının tavşanların kan ve beyinlerindeki toplam protein ile bazı lipid parametrelerine etkileri
- Tez No: 45028
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. VAHDETTİN BAYAZIT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Lipid. Kolesterol, Protein, Nigella sativa, Urtica dioica. Tavşan, Lipid, Cholesterol. Protein, Urtica dioica Nigella sativa, Rabbit
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET ÇÖKEKOTU (Nigel la sativa) TOHUMU İLE ISIRGANOTU (Urtlca di olca) YAPRAK EKSTRAKTLARININ TAVŞAVLARIN KAN VE BEYİNLERİNDEKİ TOPLAM PROTEİN İLE BAZI LİPİD PARAMETRELERİNE ETKİLERİ Mustafa KOYUN Danışman : Yrd. Doç. Dr. Vahdet t in BAYAZIT Bu çalışma Çörekotu {Nigella sativaj'nun tohumu ile Isırganotu {Urtlca dioica) yaprak özütlerinin kan ve beyindeki toplam lipid, toplam kolesterol ve toplam protein konsantrasyonlarına intramuskular etkilerini araştırmak amacıyla dişi tavşan {Lepus capensis) ' lar üzerinde 10' ar günlük aralıklarla 7 periyot süre ile denenmiştir.Bu denemede U. dioica, 26 0 mg/ml ve 520 mg/ml ile N. sativa, 225 mg/ml ve 450 mg/ml 'lik dozajlarında kullanılmıştır. Plazma toplam lipidi ile toplam kolesterolün sevi yelerindeki en yüksek düşüşler her iki etkenin büyük dozajlarında ortaya çıkmış olup. bunlar sırasıyla U. dioica "nın etkisinde %39.40 ve 3S47.35; N. sativa' nın etkisin de %50.62 ve %61.71 olmuştur. Diğer taraftan toplam pro tein konsantrasyonlarmdaki artışlar da etkenlerin yüksek dozajlarında ortaya çıkmış olup U. dioica 'nm etkisinde %53.77 ve N. sativa'nm etkisinde ise %42.35 olmuştur. Benzer şekilde beyindeki lipid ve kolesterolün en yüksek düşüş seviyeleri sırası ile U. dioica 'nm etkisinde %47.32 ve %27.20: N. sativa' nm etkisinde %47.49 ve %31.53. protein konsantrasyonlarmdaki artışlar da etkenlerin yüksek dozajlarında %22. 91 ve %15.49 bulunmuştur. Yapılan istatiki degerlendirmelerdeki r ve P değerlerinin fevkalâde çıkması da bu sonuçları doğrulamıştır. Deneme sonunda U. dioica ve N. sativa' nın antihiperlipidemik, antihiperkolesterolemik ve antiatherosklerotik etkili oldukları buna karşılık, proteoj enezi aktive ettikleri bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY EFFECT OF BLACK CUMIN {Nigel lâ sativa) SEED and STINGING NETTLE (Urtica dioica) LEAF EXTRACTS ON TOTAL PROTEIN and SOME LIPID PARAMETERS IN THE BLOOD and BRAINS OF THE RABBITS Mustafa KOYUN Supervisor: Yrd.Doç.Dr. Vahdettin BAYA2IT This study, was carried out on female rabbits {L&pus capensis) with ten-day intervals and seven period durati ons to research the intramuscular effects of the black cu min (Nigella sativa) seed extracts and stinging nettle {Urtica dioica) leaf extracts to the concentrations of the total lipid, total cholesterol and total protein in the blood and brain. In this experiment, 260 mg/ml and 520 mg/ml dosages of U. dioica and 225 mg/ml and 450 mg/ml dosages of N. sativa were used. Maximum decreases in the levels of total lipid and total cholesterol of plasma came into existence in the high dosages of both effectors respectively, effect of U. dioica %39.93 and 47.83; effect of AT. sativa %50.62 and %61.71. On the other hand, increases in the concentration of total proteins came into existence in the high dosages of both effectors respec tively, effect of U. dioica %57.77 and effect of N. sativa %42.35. Similarly maximum decreases in the levels of lipid and cholesterol in the brain for U. dioica %47.82 and %27. 20 for N. sativa %47. 49 and %31.53, increases in the concentration of total lipids came into existences in the high dosages of both effectors which were %29.91 and %15.49. In the statistical analysis done, the fact that, r and P values were resulted extraordinarily verified this conclusions as well. At the end of the experiments; anti- hyper lipidemic. antihypercholesterelemic and antiathe- rosclerotic effects of U. dioica and N. sativa have been found. However, their activation effecs on proteogenesis were also found.