Mardin koşullarında farklı karışım oranlarıyla ekilen mısır - soya bitkisinin yem verimi ve silaj kalitesinin belirlenmesi
Determination feed yield and silage quality of different ratios intercropping mixtures of corn - soybean crops in Mardin ecological conditions
- Tez No: 450413
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYDA ZORER ÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ekim oranı, Mısır, Silaj kalitesi, Soya, Verim, Efficiency, Maize, Plant ratio, Silage quality, Soybean
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma, 2015 yılında Mardin ili, Yeşilli ilçesinde ikinci ürün olarak ekilen mısır ve soya bitkisinin 7 farklı karışımın, (yalın mısır, % 70 mısır + % 30 soya, % 60 mısır + % 40 soya, % 50 mısır + % 50 soya, % 40 mısır + % 60 soya, % 30 mısır + % 70 soya ve yalın soya) yem verimi ve silaj kalitesinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Tarla denemesi, tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Silaj fermantasyon kalitesinin belirlenmesi denemesi ise tesadüf parselleri deneme desenine göre dört tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre, en yüksek yeşil ot verimi % 60 mısır + % 40 soya ve % 70 mısır + % 30 soya karışık ekim oranlarından sırasıyla 7107.1 ve 6833.3 kg/da olarak, en yüksek ham protein verimi ise % 60 mısır + % 40 soya, % 70 mısır + % 30 soya, % 30 mısır + % 70 soya ve % 50 mısır + % 50 soya karışık ekim oranlarından elde edilmiştir. En yüksek silaj pH değeri yalın soya uygulamasından 4.94 olarak belirlenirken, silaj fleig puanı yalın soya uygulaması hariç diğer bütün uygulamalarda pekiyi sınıfına girmiştir. Sonuç olarak; Mardin ili ekolojik koşullarına sahip alanlarda mısır ve soya bitkilerinin karışık ekimlerinde % 70 mısır + % 30 soya veya % 60 mısır + % 40 soya karışımlarının hasıl verim ve silaj kalitesi açısından ideal karışımlar olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the forage yield and silage quality of 7 different mixture ratios; (a) 100% maize, b) 70% maize + 30% soybean, c) 60% maize + 40% soybean, d) 50% maize + 50% soybean, e) 40% maize + 60% soya, f) 30% maize + 70% soybean and g) 100% soybean) of maize and soybean was sown as the second product after wheat harvest in Yeşilli district of Mardin province in year 2015. Treatment in which the yield and quality of grain-still green in the field were determined, was conducted as randomized block with three replication. The determination of quality silage fermentation was conducted as randomized plot with four replications. According to the results of the study, the highest green hay efficiency was obtained as 7107.1 and 6833.3 kg/da respectively from 60% maize + 40% soybean and 70% maize + 30% soybean mixtures, while the lowest efficiency was obtained from 100% soybean and 40% maize + 60% soybean treatments. The highest raw protein efficiency was gained again from the same mixture ratios. The highest silage pH value of 4.94 was recorded from 100% soybean treatment while the lowest pH value of 4.20 and 4.22 were recorded from 100% maize and 70% maize + 30% soybean respectively. Silage fleig score was found in excellent class in all treatments except for 100% soybean treatment. To conclude, in fields having ecological conditions of Mardin province, it is considered that for mixed cultivation of maize and soybean plants, 70% maize + 30% soybean and 60% maize + 40% soybean mixtures could be used as ideal mixtures in terms of green hay yield efficiency and silage quality.