Çift-katlı yükselten (Cascade boost) dönüştürücünün kayan kip (slidıng mod) yöntemiyle kontrolü
The control of cascade boost converter with sliding mod method
  1. Tez No: 450418
  2. Yazar: HASAN ÜZMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NACİ GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: DA-DA çift-katlı yükselten dönüştürücü, Kayan kipli kontrol, PI kontrol, Seri PI-ortalama kayan kipli kontrol, DC-DC cascade boost converter, PI control, sliding mode control, cascade PI-average sliding mode control
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada, Doğru akım-Doğru akım (DA-DA) dönüştürücülerin temel amaçları ve yükselten DA-DA dönüştürücülerin çalışma mantıkları incelenmiştir. Özellikle günümüzde birçok teknolojik gelişmede kullanılması kaçınılmaz olan DA-DA yükselten (boost) dönüştürücüler incelenmiştir. Daha yüksek gerilim değerlerinin elde edilebilmesi için çift-katlı yükselten DA-DA dönüştürücüler kullanılmaktadır. Devrenin kontrolünün daha basit bir şekilde yapılabilmesi ve maliyetinin daha az olabilmesi için klasik DA-DA çift-katlı yükselten (cascade boost) dönüştürücü yerine tek anahtarlı DA-DA çift-katlı yükselten dönüştürücü tercih edilmiştir. Bu çalışmada DA-DA çift-katlı yükselten dönüştürücünün ortalama durum uzay denklemleri incelenmiştir. Bunun yanında birbirinden farklı üç kontrol metodu incelenmiştir. İncelenen PI kontrol, kayan kipli kontrol (sliding mode control) ve seri PI-ortalama kayan kipli (average sliding mode) kontrol yöntemlerinin sahip oldukları avantaj ve dezavantajları incelenmiştir. Bu kontrol yöntemlerinin her biri, daha önce incelenen DA-DA çift-katlı yükselten dönüştürücü devresine uygulanmıştır. Devreye uygulanan kontrol yöntemlerinin sonuçları karşılaştırılmıştır. DA-DA çift-katlı yükselten dönüştürücü ve ona uygulanan kontrol yöntemlerinin benzetim çalışmaları MATLAB/Simulink ortamında yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the main objectives of Direct current –Direct current (DC-DC) converters and the logic of DC-DC boost converter were examined. Especially DC-DC boost converters which have an inevitable using for technological advancements nowadays were examined. The DC-DC cascade boost converters are used to obtain higher voltage levels. The DC-DC cascade boost converter which has a single switch was preferred instead of conventional DC-DC cascade boost converter because of its less cost and easier controlling. In this study, the average state space of DC-DC cascade boost converter was examined. Besides, three control methods were examined. The advantages and disadvantages of PI control, sliding mode control, and cascade PI-average sliding mode control methods were examined. Each of these control methods were applied to DC-DC cascade boost converter which was examined before. The results of control methods that were applied to DC-DC cascade boost converter were compared. The DC-DC cascade boost converter and the control methods applied on it were simulated in MATLAB/Simulink environment.