Çalışanlarda görünen adaptasyon sorunlarının sebepleri
The causes of adaptation problems among employees
- Tez No: 450710
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL KÜLEKCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: İş kazaları, iş sağlığı ve güvenliği, adaptasyon, Work-related accidents, occupational health and safety, adaptation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
İş görenin yeni işe başladığı dönemde hem çalışma ortamına hem de işine adaptasyon sağlaması için belirli bir zamanın geçmesi gerekmektedir. Adaptasyon süreci içerisinde iş görenlerin tecrübesizliğinden kaynaklı iş kazaları meydana gelmektedir. İş görenlerin 3 aylık adaptasyon süreci içerisindeki tutumlarını belirleyerek iş kazalarının nedenleri araştırma amacı ile oluşturulan bu çalışmada anket toplama tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 6 aylık bir periyot kapsamında; 2016 Ocak ve 2016 Haziran aylarında Mersin Serbest Bölge Limanında faaliyetini sürdüren bir çimento fabrikasında görevli 75 kişi oluşturmaktadır. Örnekleme birer aylık periyotlar ile toplamda 3 defa olmak üzere anket formu uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, iş görenlerin adaptasyon düzeyinin iki ölçüm arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde artmaktadır. Cinsiyet değişkeni ikinci ve üçüncü uygulamalarda anlamlı farklar yaratırken; yaş değişkeninin adaptasyon süreci üzerinde herhangi bir anlamlı fark yaratmadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte eğitim düzeyi, medeni durum ve gelir düzeyi değişkenlerinin de iş gören adaptasyonu üzerinde etkili oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Both the business who started a new job and working environment in the period must not exceed a certain time to ensure adaptation to the job. those who work in the adaptation of occupational accidents occur sourced from inexperience. Business sees the causes of work-related accidents by identifying their position within the 3-month adaptation period in this study was created with the aim of collecting survey research techniques were used. The study sample covered by a 6-month period; In January 2016 and continued its activities in 2016 at a cement plant in Mersin Free Zone Port officials constitutes 75 people in June. A questionnaire including 3 times in total with a monthly sampling periods were used. According to the findings of the study, the adaptation level of those who work in statistically significant increases in two measures. Gender in the second and third applications while creating significant differences; adaptation of the age variable has been reached on the findings did not make any significant difference. However, level of education, marital status and income level variables were found to be effective in performing work on adaptation.