Tüberküloz hastalarında PDGF ve PDGF reseptör seviyesi ile oksidan-antioksidan parametreler arasındaki korelasyonun değerlendirilmesi
Evaluation of correlation between PDGF and PDGF receptor levels with oxidant-antioxidant parameters in tuberculosis patients
  1. Tez No: 450804
  2. Yazar: BEGÜM HİLAL CEYLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE SEZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tüberküloz, PDGF-D, PDGFRβ, Oksidan, Antioksidan, Tuberculosis, PDGF-D, PDGFRβ, Oxidant, Antioxidant
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Tüberküloz, Myobacterium Tuberculosis Complex olarak tanımlanan bir grup mikobakteri tarafından oluşan bir hastalıktır. Tüberküloz tüm organlarda görülebilmesine rağmen, en sık etkilenen organ %80-90 oranında akciğerlerdir. İnsanlarda en çok hastalığa sebep olan türü Myocobacterium tuberculosis'dir. M. tuberculosis'den sonra M. bovis, M. avium tüberküloza yol açmaktadır. M. tubercolsis, larenks ve akciğer tüberkülozlu hastaların konuşma, öksürük gibi aktiviteleri sırasında havaya dağılan sekresyonlarıyla bulaşır. Tüberkülozda makrofajlar hedef hücrelerdir. Tüberküloz hastalarının alveolar makrofajlarında PDGF-B molekülünün mRNA sentezinin indüklendiği ve PDGF-B molekülünde büyük bir artış olduğu bulunmuştur. Biz de tüberküloz hastalarında PDGF-D ve onun reseptörü olan PDGFRβ seviyelerinde anlamlı bir artış olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Hasta kanlarından santrifüj yöntemi ile elde edilen serumlardaki PDGF-D ve PDGFRβ seviyeleri ELISA yöntemi ile çalışıldı. Serumların oksidatif ve antioksidatif durumları kolorimetrik bir yöntemle ölçüldü. Elde edilen veriler SPSS 20 istatistik programı Kolmogorow-smirnow testi ile dağılım incelendikten sonra dağılımı normal olan parametrelerin gruplar arası karşılaştırması Independent Sample T testi ile dağılımı normal olmayan parametrelerin gruplar arası karşılaştırması Mann-Whitney U testi ile yapıldı. Parametrelerin birbirleri ile ilişkilerinin varlığı Pearson ve Sperman Korelasyon Testi ile araştırıldı. Elde ettiğimiz bulgulara göre, tüberküloz hastalarında PDGF-D ve PDGFRβ seviyelerinin birlikte arttığı yapılan testlerde görülmüştür. Ayrıca oksidan parametreler yüksek, antioksidan parametreler düşük bulunmuştur. Tüberküloz hastalarında PDGF-D ve PDGFRβ seviyeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde pozitif korelasyon saptanmıştır. Ayrıca PDGF-D ve PDGFRβ seviyeleri ile oksidan parametreler arasında pozitif korelasyon, antioksidan parametreler arasında negatif korelasyon vardı. Bulgularımıza göre, tüberküloz hastalarında PDGF-D, PDGFRβ seviyelerinin ve oksidan parametrelerin arttığını, antioksidan parametrelerin ise azaldığını söylemek mümkün gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
Tuberculosis is a disease caused by a group of mycobacterium which identified as Myobacterium Tuberculosis Complex. In spite of tuberculosis can be seen in all organs, lungs are the most commonly affected organs 80-90%. The species that cause disease in humans mostly is Myocobacterium tuberculosis. After M. Tuberculosis respectively M. bovis, M. avium lead to tuberculosis. M. tubercolsis, infect patients have larynx and pulmonary tuberculosis, during activities such as speaking, coughing the liquid portion of the secretions Macrophages are the target cells in tuberculosis. In alveolar macrophages of patients with tuberculosis induce the mRNA synthesis of PDGF-B molecules and PDGF-B molecule has been found to be greatly increased. We aimed to investigate whether there is a significant increase in PDGF-D and with its receptor PDGFRβ levels in patients with tuberculosis. PDGF-D and PDGFRβ levels in serums which obtained by centrifugation from blood of patients were determined by ELISA. Oxidative and antioxidative status of the serums was determined by a colorimetric method. The data obtained was done with SPSS 20 statistical program Kolmogorow-Smirnow after examination of the distribution of the testing distribution is compared between groups of normal parameters Independent Sample T test and distribution intergroup comparison of abnormal parameters, Mann-Whitney U test. The existence of relations with each of the parameters were investigated by Pearson and Spearman correlation test. According to the results we have achieved, it has been observed levels of PDGF-D and PDGFRβ increased together in patients with tuberculosis in tests. Additionally, oxidant parameters were high, antioxidant parameters were low. Between levels of PDGF-D and PDGFRβ positive correlation is detected statistically significant level in tuberculosis patients. Furthermore PDGF-D and PDGFRβ levels had positive correlation with oxidant parameters, and negative correlation with antioxidant parameters. According to our findings, it seems possible to say that levels of PDGF-D, PDGFRβ , and oxidants parameters increased, the antioxidant parameters decreased in tuberculosis patients.