Papiller tiroid karsinomlarında FOXE1, IMP3 ve TERT ekspresyonu
Expression of FOXE1, IMP3 and TERT in papillary thyroid carcinomas
- Tez No: 450825
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAY CAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: FOXE1, IMP3, TERT, papiller, tiroid, karsinom, FOXE1, IMP3, TERT, papillary, thyroid, carcinoma
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Tiroid kanseri en sık görülen endokrin malignite olup, insidansı dünya çapında bir çok ülkede son 30 yılda artış göstermektedir. Papiller tiroid karsinomu en sık görülen tiroid kanseridir ve tüm tiroid kanserlerinin yaklaşık %85'ini oluşturmaktadır. Bu çalışmada, papiller tiroid karsinomlarında FOXE1, IMP3 ve TERT immünekspresyonu ile klinik ve prognostik histopatolojik bulguların karşılaştırılması amaçlandı. Papiller tiroid karsinomu tanısı alan total tiroidektomi/lobektomi ve/veya santral/boyun diseksiyonu yapılmış olan olgulara ait biyopsi materyalleri kullanıldı. 166 olgu çalışmaya alındı. İnceleme sırasında papiller tiroid karsinomu varyantlarının (klasik varyant/foliküler varyant) yanı sıra tümörlerin boyutu (≤1/>1 santimetre), fokalitesi (unifokal/multifokal), ekstratiroidal yayılımı, lenfovasküler invazyonu, lenf nodu diseksiyonlu olgularda lenf nodu metastazı varlığı, tümör dışı tiroiddeki lenfosittik tiroidit varlığı ya da yokluğu değerlendirildi. Olguların yaş (≤45 yaş/>45 yaş) ve cinsiyet (kadın/erkek) bilgileri kaydedildi. Seçilen bloklardan alınan kesitlere FOXE1, IMP3 ve TERT antikorları uygulandı ve iki gözlemci tarafından ışık mikroskopu ile değerlendirildi. Elde edilen bulgulara göre FOXE1 pozitifiliği ile tümörde lenfovasküler invazyon arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca TERT pozitifliği ile tümör dışı tiroid dokusunda lenfositik tiroidit zemininin bulunmaması arasında istatistiksel olarak anlamlılık saptanmıştır. Diğer kriterler ile antikorların boyanması arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmamıştır. Sonuç olarak, genellikle lenfatik damarlar veya direkt invazyon ile lokal yayılım gösterme eğilimine sahip papiller tiroid karsinomlarında FOXE1 ile immünekspresyon, lenfovasküler invazyonun bir işareti olabilir ve FOXE1 pozitif olgularda lenfovasküler yayılım ve lenf nodu metastazı açısından olguların daha dikkatli değerlendirilmesi ve ince iğne aspirasyon materyallerinde moleküler analiz yöntemlerinin dahil edildiği, geniş vaka grupları içeren ileriye dönük çalışmaların preoperatif tanı ve hastaların preoperatif/ postopreatif klinik yönetiminde katkısı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Thyroid cancer is the most common endocrine malignancy, and incidence of this tumor has been increased all around the world during the last 30 years. Papillary thyroid carcinoma is the most common type of thyroid cancer and comprises 85% of all thyroid cancers. The aim of this study was to evaluate expressions of FOXE1, IMP3 and TERT by immunohistochemistry and to compare the status of expressions with the clinicopathological fetaures. A total of 166 cases with diagnosis of papillary thyroid carcinoma were included in the study group. Histological variant (follicular/conventional), tumor size (≤1/>1 centimeter), prence/absence of multifocality, extrathyroidal extension, lymphovascular invasion, lymph node metastases and accompanying lymphocytic thyroiditis were evaluated. Age of the patients (≤45 years /> 45 years) and gender (male / female) were recorded. Immunohistochemical studies with FOXE1, IMP3 and TERT antibodies were and evaluations were performed with light microscopy by two observers. According to the results, therewas a statistically significant association between the positivity of FOXE1 with lymphovascular invasion. Also a statistical significance was found in the absence of lymphocytic thyroiditis in the background with TERT positivity. There was no statistically significant association between patients age, gender, tumor size, histological variant, focality, extrathyroidal extension and lymph node metastasis and expressions of the antibodies. In conclusion, immuneexpression of FOXE1 in papillary thyroid carcinomas which have tendency of local extension via lymphatic vessels or direct invasion, may predict lymhophovascular invasion and thus, the tumors exhibiting FOXE1 immunepositivity should be evaluated in a detailed manner in terms of lymphovascular invasion and lymph node metastasis. Prospective studies including the molecular analysis of fine needle aspirations in large series may reveal detailed data in this tissue may provide benefits in the preoperative/postoperative management of the patients.