Tiroid papiller karsinomlarında E-Cadherin, VEGF, COX-2 ekspresyonunun prognostik parametrelerle ilişkisi
Tiroid papiller karsinomlarinda E-Cadherin, VEGF, COX-2 ekspresyonunun prognostik parametrelerle ilişkisi
- Tez No: 225975
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL GÜNDOĞDU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Papiller tiroid karsinomu, COX-2, VEGF, E-cadherin, prognostik faktörler, PTC, COX-2, VEGF, E-cadherin, prognostic factors
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Tiroid kanserleri,tüm kanserler içerisinde,% 1 oranında görülür.Amerika Birleşik devletlerinde popülasyonun %0,004`ünü oluşturur. Papiller tiroid karsinomları (PTK), tiroid kanserleri içerisinde %70-80 oranında bulunur. Kadınların erkeklere oranı 4:1 dir. Bu tümör, herhangi bir yaşta olabileceği gibi sıklıkla 20-50 arasında görülürGelişiminde, çeşitli genetik değişimler, büyüme faktörleri, fiziksel ajanlar ve radyasyon sorumludur.PTK'da, prognozun belirlenmesi için, çok sayıda klinik ve patolojik parametre mevcuttur. Yaş, cinsiyet, tümör çap, lenf nodu pozitifliği, tiroid kapsül invazyonu, uzak metastaz, tümör evresi şeklindedir. Bu parametrelerin birçoğu subjektif olduğundan; tümörün biyolojik davranışını önceden değerlendirip prognozu değerlendirmek için objektif ve kullanılabilir moleküler prognostik faktörlere ihtiyaç vardır. Bu tez çalışmasında, COX-2, E-cadherin, VEGF ekspresyonunun klasik prognostik faktörler ile karşılaştırılması ve prognoz ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda 79 PTK olgusuna ait operasyon materyalleri, retrospektif olarak incelenmiştir. İmmunohistokimyasal olarak gösterilip, tarafsız bir yöntem olan steoroloji metodu ile dokunun bütünü hakkında yorum yapmayı hedefledik. Çalışmada, COX-2, VEGF, E-cadherin, yaş, cinsiyet ve evre arasında anlamlı ilişki bulduk.Sonuç olarak; PTK'da COX-2, VEGF, E-cadherin ekspresyonu, prognoz göstergesi olarak araştırmaya değer niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Thyroid cancer represents approximately 1% of all human malignancy. In the US the incidence of thyroid cancer is 4 per 100,000 populations. Papillary thyroid carcinoma is the most common malignant tumour of the thyroid gland, accounting for 70 to 80% of all thyroid cancers. It is two to four times as frequent in women as in men. These tumours may arise at any age, but are most common between 20 and 50 years.The development of papillary thyroid carcinoma is influenced by many factors including genetic alterations, growth factors, and physical agents such as radiation.In order to recognize the prognosis in PTC, a lot of clinic and pathologic parameters such as; age, tumor size, extra-thyroid tumor spread, lymph node and distant metastases, gender, tumor stage have been used. As most of these parameters are subjective, more objective and useful prognostic factors are needed in determination for assessing the biologic behavior before.In this thesis study, we aimed to compare expression of COX-2, E-cadherin, VEGF and classical prognostic factors, and to investigate the correlation with prognosis. In our study, operation materials belonging to 79 PTC cases were examined retrospectively. In the study, we aimed to commend about the whole tissue means of stereology method which is an impartial one and we indicated the expression COX-2, VEGF, E-cadherin immunohistochemically in 79 resecton diagnosed with PTC. We found relationship between expression of COX-2 and VEGF, E-cadherin, age, gender, stage.In conclusion; the expression of COX-2, VEGF, E-cadherin is worth of being investigated as the indicator of prognosis in PTC.