Tıp eğitiminin öğrencilerin sağlığına ve sağlık davranışlarına etkisinin araştırılması
The effect of medical education on the students' personal health and health behaviors
- Tez No: 450846
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ NEZİH DAĞDEVİREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Tıp eğitimi, Sağlık tutumu, Sağlığın geliştirilmesi, Tıp öğrencileri, Yaşam kalitesi, Medical education, Health behavior, Promotion of life, Medical student, Quality of life
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Tıp eğitiminin öğrencilerin sağlığına ve sağlık davranışlarına etkisini araştırmak amacıyla, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesinde okuyan, tıp eğitiminin başındaki birinci sınıf öğrencilerinin ve tıp eğitimini tamamlamak üzere olan altıncı sınıf öğrencilerinin verileri karşılaştırılmıştır. Çalışmada veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan bir anket kullanılarak toplanmıştır. Ankette katılımcıların sosyodemografik özelliklerini ve alışkanlıklarını sorgulayan 25 soru bulunmaktadır. Ek olarak katılımcıların sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını değerlendiren 52 soru ve 6 faktörlük Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği, yaşam kalitelerini değerlendiren 36 soruluk SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği, ruhsal hastalıkları değerlendiren Prime MD klinik psikiyatrik görüşme modülü ve Fagerström Nikotin Bağımlılık Ölçeği ankete dahil edilmiştir. Katılımcılarının %51,8'inin (n=145) birinci sınıf, %48,2'sinin (n=135) altıncı sınıf öğrencisi olduğu görülmüştür. Cinsiyet dağılımına bakıldığında %53,9'unun (n=151) kadın, %46,1'inin (n=129) erkek olduğu görülmüştür. Çalışmamızda tıp fakültesi birinci sınıf ve altıncı sınıf öğrencilerinin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği toplam puan ortalaması orta düzeyde bulunmuştur (125,87±17,55). Birinci sınıf öğrencilerinde sağlıklı yaşam biçimi davranışları ölçeğinin kişilerarası ilişkiler ve manevi gelişim alt ölçeklerinden aldıkları puanlar daha yüksektir ve obezite oranları daha yüksek saptanmıştır. İstatistiksel olarak da anlamlı bulunmuştur. Altıncı sınıf öğrencilerinin daha fazla oranda antidepresan ilaç ve kahve tükettiği görülmüştür ve daha fazla koruyucu davranış sergilediği, daha dikkatli ve yavaş araç kullandığı sonucuna varılmıştır. Short Form-36 yaşam kalitesi ölçeğinin fiziksel işlev ve fiziksel rol alt ölçeklerinden de daha yüksek puan almışlardır ve istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Öğrencilerin psikiyatrik ön tanı alma oranları, alkol ve sigara içme alışkanlığı oranları benzer bulunmuştur. Birçok genç için üniversite eğitimi zorlu bir dönemdir. Öğrencilerin bu dönemin sorunları ile başa çıkabilmeleri için ailenin, okul idarecilerinin, devletin desteği ile yakın ilişki ve rehberlik gereklidir. Elde ettiğimiz veriler değerlendirildiğinde, öğrencilerin sağlıklı yaşam biçimini, yaşam tarzı olarak benimseyemedikleri görülmüştür. Tıp eğitimi öğrencilerin sağlıklı yaşam biçimi tutumu için yeterli görülmemektedir. Bu nedenle tıp eğitimine sağlıklı yaşam biçimi tutum eğitimi katılarak, önce öğrencilerin sonra da toplumun sağlığının geliştirilmesi sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to investigate the effect of medical education on the students' health and health behaviors. We compared the data of first grade students and data of sixth grade students for this study. Data were collected through a questionnaire comprising 25 items that query the sociodemographic features and habits of participants. Additionally, 52 questions and 6 factors of Healthy Lifestyle Behaviors Scale and 36-item SF-36 Health Survey Scale that evaluate the healthy lifestyle behaviors and the health qualities of participants, psychiatric clinical module of Prime MD that evaluate the mental disorders and Fagerström Nicotine Addiction Scale were added to the questionnaire. 51.8% of participants (n=145) were first grade students and 48.2% of participants were (n=135) sixth grade students. Also, 53.9% (n=151) were female, 46.1% (n=129) were male. The average Healthy Lifestyle Behaviors Scale score of first and sixth grade students in total was found at medium level (125,87±17,55). The scores of interpersonal relationships and spiritual development subscales of Healthy Lifestyle Behaviors Scale, and obesity ratios among first grade students were significantly higher than sixth grade students. Coffee consumption was higher among sixth grade students than first graders. They also exhibit more protective behavior, and drive more carefully and slowly than first grade students. Also, sixth grade students got significantly higher scores in physical function and physical role subscales of Short Form-36 Health Survey. The ratio of psychiatric prediagnosis and the ratio of using alcohol and smoking habits were similar among students. University education is a difficult period for many students. They need guidance and close relationship with the family, university administrators and the government assistance to cope with the problems in this period. Our data implies that, the students cannot adopt healthy behaviour as a life style. Medical education seems to be inadequate for the students in order to gain a healthy lifestyle behavior. Therefore, healthy lifestyle behaviors must be included in medical education to improve the health of students along with the health of the society.