Tefsir kaynağı olarak İbn Sa'd'ın Tabakât'ı
Ibn Sa'd's Kitab Al-tabakat as a source of tafsir
  1. Tez No: 451187
  2. Yazar: ZEYNEP DEMİRYORGAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET AKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ayet, tefsir, sahabe, tabiin, rivayet, israiliyyat, Verse, tafsir, sahabah, tabi'in, riwayah, Isra'iliyyat
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
TEFSİR KAYNAĞI OLARAK İBN SA'D'IN TABAKÂT'I ÖZET Bu çalışma İbn Sa'd'ın“Kitabü't-Tabakâti'l-Kebir”adlı eserini tefsir ilmi açısından incelemeyi hedeflemektedir. Bu bağlamda eserde rivayet tefsirine konu olan doksan beş ayetin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, tefsirle ilgili iki rivayetin uydurma olduğunu dört rivayetin de İsrailiyyat ve zayıf olduğunu göstermiştir. Hz. Peygamberin (sav) ayetler karşısındaki tutum ve davranışları, ayetler hakkında sorulan sorulara verdiği cevaplar ve yaptığı açıklamalar tefsir eserlerinde olduğu gibi bu eserde de yer aldığı belirlenmiştir. Aynı şekilde sahabe ve tabiinin de ayetler hakkındaki görüş ve yorumlarına rivayet tefsirlerinde olduğu gibi bu çalışmada da yer verildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
IBN SA'D'S KITAB AL-TABAQAT AS A SOURCE OF TAFSIR ABSTRACT This study aims to investigate Ibn Sa'd's work,“Kitab Al-Tabaqat Al-Kabir”with regards to scientific exegesis. It is aimed to examine ninety-five verses which are subject to at-Tafsir bi'l-riwayah. This study has showed that two of the riwayahs related to tafsir are false while four of them are Isra'iliyyat and weak. It has been determined that the Probhet Muhammad's attitudes towards the verses and his behaviors, his answers to the questions about the verses and his explanations were also included in this study as other tafsir works did. Likewise, it has been observed that the Sahabah's and the Tabi'in's opinions and comments on verses were included in this study as at-Tafsir bi'l-riwayah did.