Kur'ân-ı Kerim perspektifinden aldatma ve kandırma
Deception and cheating from the perspective of Holy Qur'an
- Tez No: 451188
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET VEHBİ ŞAHİNALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, İblis, Şeytan, Aldatma, Kandırma, Keyd, Hud'a, Qur'an, Demon, Devil, Deception, Cheating, Kayd, Hud'a
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 308
Özet
ÖZET KUR'ÂN-I KERİM PERSPEKTİFİNDEN ALDATMA VE KANDIRMA Bu çalışmada, aldatma ve kandırma kavramları Kur'ân-ı Kerim perspektifinden ele alınmaktadır. Kur'ân'da yer alan iblis, şeytan; hud'a, (oyuna getirerek kandırmak) keyd (tuzak kurarak kandırmak) gibi kavramlar ile nefis arzusu, çocuk ve makam sevgisi gibi konular ele alınarak aldatma ve kandırmanın aydınlatılması amaçlanmaktadır. Çalışma, aldatma ve kandırmanın, Hz. Âdem ile başladığını ve insanlık var oldukça var olacağını göstermiştir. Bu eylemlerden korunmak için Allah'ın emir ve yasaklarına uymak gerektiği Kur'an'da yer alan kavramların incelemesinden tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DECEPTION AND CHEATING FROM THE PERSPECTIVE OF HOLY QUR'AN This study examines the concepts of deception and cheating in the perspective of Qur'an. It aims to enlighten these in the light of the concepts like demon, devil, hud'a, (deceiving by tricks) kayd (deceiving by setting a trap) and issues like soul (nafs) desire and love for children and for position which are taking place in Qur'an. The study has showed that cheating and deception started with Hz. Adem and will continue as long as the humanity exists. The examination of the concepts in the Qur'an has further revealed that the commands and the prohibitions of Allah should be obeyed in order to avoid from these actions.