Working capital management and the impact of fluctuating exchange rates
Çalışma sermayesi yönetimi ve dalgalı döviz kuru etkileri
- Tez No: 451195
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ECE CEYLAN AKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşletme Sermayesi, İşletme Sermayesi Yönetimi, Nakit Dönüşüm Çevrimi, Döviz Kuru, Kârlılık, Working Capital, Working Capital Magement, Cash Conversion Cycle, Foreign Exchange Rate, Profitibility
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
İşletme sermayesi, bir şirketin kısa vadeli hesaplarını ifade etmekte olup, hem bir bütün olarak işletme sermayesinin hem de her bir unsurunun yönetimi, firma likiditesi, riskliliği ve kârlılığına etkilerinden ötürü hayati önem taşımaktadır. Nitekim işletme sermayesinin kârlılık üzerindeki etkilerini araştıran birçok araştırma bulunmaktadır. Firma kârlılığı ve değeri üzerinde doğrudan ve dolaylı etkilere yol açan bir diğer önemli konu da dalgalanan döviz kurlarıdır. Ancak döviz kurlarındaki değişimlerin uzun vadeli etkileri son birkaç on yıldır yoğun olarak araştırılmış olmakla birlikte, kısa vadeli etkilerine odaklanan pek bir araştırma bulunmamaktadır. Dolayısıyla, bu araştırma tezinin temel amacı, döviz kurlarında yaşanan dalgalanmaların işletme sermayesinin ana bileşenleri, işletme sermayesi yönetiminin etkinliği ve şirketlerin temel operasyonel faaliyetleri üzerindeki etkilerini araştırmak suretiyle bu açığın kapatılmasına katkı sağlamaktır. Ayrıca işletme sermayesi yönetiminin kârlılığa etkilerinin yanı sıra, dalgalanan döviz kurlarının hisse senedi fiyatlarına ve dolayısıyla da firma değerine etkileri de araştırılmaktadır. Bu amaçla, Borsa İstanbul'da listelenen 166 firma yıllık veri havuzu kullanılarak panel analiz yöntemi ile 2002-2010 dönemi için incelenmektedir. Araştırmanın bulguları, nakit dönüşüm döngüsünün uzamasının ve Türk Lirasının değer kaybetmesinin firmanın kârlılığını ve değerini artırdığını göstermektedir. Ayrıca Türk Lirasının değer kaybetmesinin, satışları yükselttiği, ticari alacaklarla ticari borçları artırırken alım satım şartlarını etkilemediği ve stokların dönüşüm süresini kısalttığı bulunmuştur. Bu bulgular, döviz kuru değişimlerinin işletme sermayesi üzerinde önemli etkileri olduğuna işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Working capital refers to the short term accounts of a company and the management of both the working capital as a whole and its single components are of vital importance through their impacts on the corporate liquidity, risk and profitability which will then directly affect firm value. Thus, not surprisingly there is a vast array of research investigating the profitability effects of working capital issues. Fluctuating exchange rates provides another highly important factor which maintains direct and indirect effects on firm profitability and value. However, although the long term effects of exchange rate changes have been researched considerably since the last few decades, the short term effects are underexplored. In an attempt to fulfill this gap, this research thesis is mainly aimed at investigating the impact of foreign exchange rate fluctuations on the major components of working capital, on the working capital management efficiency as well as on the main operational activities of companies. Besides, the profitability effects of working capital management as well as the impact of fluctuating exchange rates on stock prices, and hence on the value of firms will also be analyzed. For this purpose, panel analysis with pooled annual data is used for a sample of 166 firms listed in Borsa İstanbul and the research is undertaken for the period of 2002-2010. The findings indicate that an increase in cash conversion cycle and a depreciation of Turkish Lira significantly enhances firm profitability and value. Besides, a depreciation of Turkish Lira is also found to significantly improve sales, increase accounts receivables and accounts payables with no significant impact on terms of purchase and sales, and shorten days in inventory. Overall the findings signal significant effects of exchange rate changes on working capital.