Ağır metal maruziyetinin sağlık etkilerinin değerlendirilmesi: Seramik sektörü örneği
Evaluation of health effect of heavy metal exposure: A case of ceramic industry
  1. Tez No: 451290
  2. Yazar: DENİZ BOZ ERAVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ÇİÇEK, DOÇ. DR. ENGİN TUTKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Cadmium, Ceramic Industry, Cobalt, Copper, Heavy Metal Exposure, Lead, Manganese, Zinc
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Güvenliği ve Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Ağır Metal Maruziyetinin Sağlık Etkilerinin Değerlendirilmesi: Seramik Sektörü Örneği Seramikler ve seramik malzemeler endüstride sofra ve süs eşyası üretiminde, inşaat sektöründe, elektrik, elektronik, optik ve manyetik uygulamalarda, biyoseramik olarak kalça ve diz implantları ile gözlük üretiminde ve dental kaplama malzemesi üretiminde sıklıkla kullanılır. Seramik sektöründe ağır metal maruziyeti daha çok hammadde ve sırlama işlemi kaynaklıdır. Tez kapsamında 560 seramik çalışanının hasta kayıt verilerinin retrospektif incelemesine dayanan bu araştırmada, kurşun, mangan, kadmiyum, kobalt, çinko ve bakırın tam kan parametrelerinden HGB, HCT, PDW ile Parathormon, T3, T4 ve TSH parametrelerine olan etkisi incelenmiştir. Buna göre ortalama bakır serum 96,743±15,8704 µg/dL; medyan kadmiyum idrar 0,02 (0,0-2,80) µg/dL; mangan idrar 0,60 (0,001-15,80) µg/dL; kobalt idrar 0,60 (0,01-6,70) µg/dL; mangan serum 8,70 (0,40-42,0) µg/dL; kadmiyum serum 0,60 (0,01-5,20) µg/dL; kurşun serum 1,60 (0,08-19,10) µg/dL; çinko serum 94,50 (0,75-149,0) µg/dL'dir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Health Effect of Heavy Metal Exposure: A Case of Ceramic Industry In industry, ceramics and ceramic materials tableware and ornaments, construction industry, electrical, electronic, optical and magnetic applications, bioceramics as hip and knee implants, glasses production and production of dental veneering material are often used. The source of heavy metal exposure in seramic industry are raw material and glazing process.The aim of this research is revealed the correlation between lead, manganese, cadmium, cobalt, zinc and HCT, HGB, PDW, Parathormone, T3, T4, TSH parameters of 560 ceramic workers. According to the research, average serum copper is 96,743±15,8704 µg/dL; median urinary cadmiumis 0,02 (0,0-2,80) µg/dL; urinary manganeseis 0,60 (0,001-15,80) µg/dL; urinary cobaltis 0,60 (0,01-6,70) µg/dL; serum manganeseis 8,70 (0,40-42,0) µg/dL; serum cadmium is 0,60 (0,01-5,20) µg/dL; serum lead is 1,60 (0,08-19,10) µg/dL; serum zincis 94,50 (0,75-149,0) µg/dL. It was determined significantly weak negative correlation between serum copper level (r=-0,180), cadmium level (r=-0,184), zinc level (r=-0,133) and HCT parameters.