İslam Hukukunda veled-i zinâ ve ilgili hükümler
- Tez No: 451360
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. AYDIN TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Zinâ, Veled, Veled-i Zinâ
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Çalışmamızın içeriği, giriş, üç bölüm ve sonuç kısmından oluşturmaktadır. Girişte araştırmanın amacı, önemi ve araştırmada izlenen yöntem ele alınmıştır. Birinci bölümde, zinâ kavramının tanımı, zinânın haram oluşunun delilleri ve hikmetleri, zinâ suçunun cezası ve zinânın kişi ve toplum üzerindeki etkileri üzerinde durmaya çalıştık. Ayrıca veled-i zinâ kavramıyla kimlerin kastedildiği, veled-i zinâ ile benzer durumda olan veled-i mülâane, veled-i lakît ve veled-i şibhe gibi kavramları açıklayıp bunların tabi oldukları hükümler bakımından aynı ve ayrı olduğu durumlara yer verilmiştir. İkinci bölümde ibâdât, muamelat, idare ve ceza hukukunda veled-i zinânın durumunu irdelemeye çalıştık. Üçüncü bölümde ise miras, nafaka, hidâne ve nesep gibi konuları ahval-ı şahsiye ve veled-i zinâ başlığı altında inceledikten sonra sonuç kısmında konuyu toparlamaya çalıştık. Sonuç kısmında ise, çalışmamız sonucunda ulaşmış olduğumuz hususlar ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The content of our study consists of four parts and conclusion part. In the ıntroduction part deals with cim, impatience metvads of study. In the first part, we tried to explain influence of concept of adultery definition, why adultery is ruined with ıts evidence and reason, the punishment and crime of adultery on fornicator on society and the concept of bastard is who are intended; bustard or the some meaning child of malediction, the child of doubt are ried to explain by different and the some parts. in the second part, we tried to examine worships, transaction, administration law and crown law. In the third part, we tried to summarize heritage, alimony, protect and lineage. In conclusion of our thesis, it in stated on cases which we informed. Keyword: Islamic law, Adultery, Child, Bastard.