Türkiye'de çevrim içi arkadaşlık servisi siteleri kullanıcılarında benlik sunumu
Self presentations of users of online dating service websites in Turkey
  1. Tez No: 451564
  2. Yazar: ELİF SAKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKLEM TEKDEMİR YURTDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Aracılı İletişim, Çevrim İçi Benlik Sunumu, Çevrim İçi İzlenim Edinme, Çevrim İçi Arkadaşlık Servisleri, Computer Mediated Communication, Online Self-Presentation, Online Impression Development, Online Dating Services
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Çevrim içi arkadaşlık siteleri, kişilerin internet üzerinde profilleri oluşturmasına imkan veren ve amaçları arkadaş veya romantik ilişki bulmak olan kullanıcıları buluşturan servislerdir. Bu çalışma, çevrim içi arkadaşlık servisi kullanıcılarının benlik sunumu kavramsallaştırmalarını ve pratiklerini ortaya koymak amacıyla yapılmış betimsel bir araştırmadır. Benlik sunumu, kişilerin kendileri hakkında bilgi aktarmak ve/veya kendileri hakkında bir imaj yaratmak için sergiledikleri tüm davranışlardır. Bu amaçla, çevrim içi arkadaşlık sitelerinin biçimsel özelliklerinin benlik sunumundaki rolü, çevrim içi arkadaşlık servisi kullanan kişilerin benlik sunumlarını nasıl yaptıkları ve diğer kullanıcılara ilişkin izlenimlerini nasıl edindikleri araştırmanın boyutları olarak belirlenmiştir. Çalışma kümesi, Okcupid adlı çevrim içi arkadaşlık servisi aktif kullanıcısı olan 69 kişiden oluşmaktadır. Katılımcılar, Demografik Bilgi Formu ve araştırmacı tarafından oluşturulan Okcupid Kullanım Formu, açık uçlu ve çoktan seçmeli sorulardan meydana gelen Çevrim İçi Arkadaşlık Sitesi Benlik Sunumu Anketini gönüllülük esasıyla internet üzerinden doldurmuşlardır. Açık uçlu sorulardan elde edilen niteliksel veriler tematik analize tabi tutulmuştur. Çalışmanın sonuçlarına göre, Okcupid bireylerin benlik sunumu gerçekleştirebildiği çevrim içi bir alandır. Katılımcılar Okcupid'in yapısal özelliklerini değerlendirirken, en çok bilgi sağlama ve uyum gösterme işlevini göz önünde bulundurmuşlardır. Okcupid kullanıcılarının istenilir ve ilgi çekici olmak adına benlik sunumu gerçekleştirmelerindense kendilerini oldukları gibi yansıtmaya daha fazla önem verdikleri çalışmanın bulguları arasındadır. Katılımcılar, Okcupid üzerinde kendi benlik sunumlarını değerlendirebildikleri gibi diğer kullanıcılar hakkında da izlenim edinmektedirler. Bunun yanında, katılımcıların izlenim oluşturma ve edinme süreçleri sadece profiller vasıtasıyla değil, mesajlaşmalar sırasında da gerçekleşmektedir. Çalışmanın bulguları, bilgisayar aracılı iletişim ve benlik sunumu teorileri çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Online dating is an internet service which allows users to create profiles on the internet and provides opportunity to come in contact with other users whose aims are also finding friends or romantic relationships. Present study is a descriptive research which aims to investigate self-presentation conceptualizations and practices of online dating service users. Self-presentation includes all behaviors and attempts about conveying information about oneself and/or trying to create an image of oneself to others. In this regard, the role of online dating services' structural features on the self-presentation, the way that users present themselves and how they gain impressions of others on online dating services were defined as the scope of this research. Participants consist of 69 people who are active users of an online dating service, named Okcupid. The participants were anonymously selected through internet based on voluntariness. They were given Demographic Information Form, Okcupid Usage Form and Online Dating Service Self-Presentation Survey which is composed of both open-ended and multiple choice questions. The last two forms were generated by the researcher. According to the results of the study, Okcupid is an online space in which individuals are able to self-present. The most considered structural functions of Okcupid for participants are providing information and matching system. Another finding of the study is that participants want to be seen as attractive and interesting although they mostly give credit to showing themselves as who they are. Besides, participants can gain impressions of other users as well as evaluating their own selfpresentations on Okcupid. Lastly, participants can form and develop impressions not only from profiles but also during messaging to each other. Overall, findings of the study were discussed within the frame of computer mediated communication and self presentation theories.