Yabancılaşmanın sistemi meşrulaştırma, değerler ve politik özdeşleşme açısından ele alınması
Approaching alienation through system justification, values and politic identification
- Tez No: 451565
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİM CESUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yabancılaşma, Sistemi Meşrulaştırma, Değerler, Politik Özdeşleşme, Alienation, System Justification, Values, Political Identification
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, sistemi meşrulaştırmanın, değerlerin ve politik özdeşleşmenin yabancılaşma ve yabancılaşmanın nihilizm ve güçsüzlük boyutları ile ilişkilerini incelemektir. Araştırma, yaşları 18 ile 56 arasında değişen, devlet üniversitelerinde ve özel üniversitelerde öğrenimini sürdürmekte olan 371 üniversite öğrencisiyle gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara,“Kişisel Bilgi Formu”,“Yabancılaşma Ölçeği”,“Portre Değerler Ölçeği 5X”,“Grupla Özdeşleşme Ölçeği”ve“Genel Sistemi Meşrulaştırma Ölçeği”hem elden dağıtılarak hem de internet ortamında uygulanmıştır. Çalışmanın bulguları, sistemi meşrulaştırma ile hem yabancılaşma hem de yabancılaşmanın nihilizm ve güçsüzlük boyutları arasında negatif yönde bir ilişkinin varlığını göstermekle birlikte, aradaki bu ilişkilerde muhafazacılık, özaşkınlık değer boyutları ve politik yönelimin biçimlendirici etkisinin olmadığını göstermiştir. Özaşkınlık ve muhafazacılık değer boyutları ile hem yabancılaşma hem de yabancılaşmanın nihilizm ve güçsüzlük boyutları arasında ise negatif yönde bir ilişki görülmüştür. Katılımcıların politik yönelimleri ile yabancılaşma düzeyleri arasında negatif yönde bir ilişki ortaya çıkmış, yani sol politik yönelimden sağ politik yönelime doğru gidildiğinde yabancılaşma düzeyinde bir azalma olmuştur. Son olarak, politik özdeşleşme ile yabancılaşma ve yabancılaşmanın nihilizm ve güçsüzlük boyutları arasında anlamlı bir ilişki gözlenmemiş, aynı zamanda aradaki bu ilişkilerde politik yönelimin de biçimlendirici etkisinin olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The main aim of this research is to analyze the connections of system justification, values and political identification with alienation and nihilism and powerlessness dimensions of alienation. The research has been carried out with 371 undergraduate students aged between 18 and 56, from private and state universities.“Personal Information Form”,“Alienation Scale”,“Portrait Values Scale 5X”,“Group Identification Scale”and“General System Justification Scale”have been administered to the participants either by delivering by hand or online. Although the findings of the research demonstrates that system justification has negative relations with both alienation and the nihilism and powerlessness dimensions of alienation; it also demonstrated that there were no moderator effects of value dimensions such as conservatism, self-transcendence and political orientation on these relations. Negative relationships between self-transcendence, conservatism value dimensions and both alienation and nihilism and powerlessness dimensions of alienation were also found. A negative relationship between the political orientation and the level of alienation of the participants was found, in other words while shifting towards the rightist political orientation from leftist political orientation the level of alienation decreased. Finally, no significant relationshipswere observed between political identification and both alienation and nihilism and powerlessness dimensions of the alienation as well as no moderator effect of political orientation on these relationships was found.