Bir sosyal ağ olarak facebook kullanmayan kişilerin yalnızlık algıları, kendini açma biçimleri ve etkileşim kaygıları
Loneliness perception, self-disclosure style and interaction anxiety of people who do not use facebook as a social network
- Tez No: 451563
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKLEM TEKDEMİR YURTDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çevrim İçi Sosyal Ağlar, Yalnızlık, Kendini Açma, Etkileşim Kaygısı, Sosyal Ağlar, Online Social Networks, Loneliness, Self-disclosure, Interaction Anxiety, Social Networks
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, çevrim içi ağlardan biri olan Facebook'u kullanmayan bireylerin yalnızlık algıları, kendini açma biçimleri ve etkileşim kaygıları ile bu kişilerin Facebook kullanıcısı olmamaları arasında belirli bir ilişki olup olmadığını incelemektir. Dünya genelinde en çok kullanılan çevrim içi ağ olduğu bilinmesi, bu çalışmada özellikle Facebook'un seçilmesi yönünde etkili olmuştur. Araştırmada, yaşları 18 ile 37 arasında değişen, 7'si üniversite ve lise öğrencisi, 6'sı üniversite mezunu 13 katılımcı ile yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Görüşme içeriğinde katılımcıların çevrim içi sosyal ağlara bakışı, yalnızlık algılayıp algılamadıkları, ilişkilerinin yapısı, bu ilişkilerdeki kendilerini açma örüntüleri ve varsa deneyimledikleri etkileşim kaygılarına dair sorular yer almıştır. Katılımcılardan onay alındıktan sonra onlara Kişisel Bilgi Formu verilmiş ve ardından görüşmelere geçilmiştir. Araştırma bulguları tematik analiz yöntemiyle incelenmiştir. Çalışmanın bulgularına göre Facebook çevrim içi ağını kullanmayan katılımcılar, Facebook'u kendileri açısından bir iletişim aracı, başkaları açısından bir sergileme ortamı olarak görmektedirler. Katılımcılar çevrim içi ağlardaki iletişimin ve ilişkilerin yapısını samimi bulmamakta, yüz yüze iletişime önem vermekte ve sosyal ağlarının iletişim yapısından tatmin olduklarından ötürü Facebook kullanmamaktadırlar. Katılımcıların yalnızlık algılamadıkları tespit edilmiş olup, sahip oldukları doyum sağlayan ilişkileri içerisinde genelde kendilerini rahatlıkla açtıkları ve günlük hayatlarını etkileyebilecek derecede etkileşim kaygısı deneyimlemedikleri ortaya çıkmıştır. Bu çalışma, katılımcıların sosyal ağlarındaki ilişki ve iletişim biçimlerinden tatmin olmaları ve çevrim içi ağları kullanmaya eğilimli olmamaları arasındaki ilişkiyi göstermesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine whether there is a spesific relationship between loneliness perception, self-disclosure form, interaction anxiety and not being a user of Facebook which is one of the online network sites. Being most commonly used online network in the world, Facebook has been chosen to examine. In this study, semi-structured in-depth interviews were held with total number of 13 participants who were composed of 7 college or high-school students and 6 post graduates who aged between 18 and 37. In the content of interviews, the questions were about participants' perspective towards online social networks, whether they perceived loneliness, nature of their relationships, the pattern of self-disclosure in these relationships and interaction anxiety experiences if there was any. After the signed approval of participants, they filled the demographic information form and then the researcher proceeded to interviews. The findings of the research were examined in the light of thematic analysis method. According to the findings, Facebook non-users consider Facebook as a communication tool for themselves but as an exhibition stage for everyone. The participants value face-to-face communication, do not see online communication and relationship structure as intimate and since they are satisfied with the structure of their social network they do not use Facebook. Besides the finding that the participants do not perceive loneliness, the results revealed that they generally disclose themselves easily in the satisfied relationships they have and they do not experience high degree of interaction anxiety which can affect their daily life. This study has an importance due to the demonstration of the relationship between the satisfaction of the participants with their social network relationships and communication styles, and that they do not tend to use online social networks.