Yerel yönetimlerin gençlere yönelik hizmetleri: İstanbul Esenler Gençlik Merkezi örneği
Local government's youth services: Example of Esenler Youth Center in Istanbul
- Tez No: 451577
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAŞAK IŞIL ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyal Hizmetler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Public Administration, Social Services, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetim, Yerel Aktör, Genç, Gençlik Merkezi, Esenler, Local Government, Local Agency, Youth, Youth Center, Esenler
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Küresel dinamikleri her boyutuyla etkileyen 2008 finans krizi, özellikle tezin ana odağındaki gençlerin istihdam olanaklarındaki daralma, gençlerin hayata tutunmaları için özel uygulama ve politikalara yönelimi sağlamıştır. Bu çerçevede gençlere dönük yapılan harcamalar ve destek programları, bakanlıkların paydaş yönetimindeki gençlik hizmetlerinin ayrı bir bakanlığa devri seslendirilmiş ve bu gelişme Gençlik ve Spor Bakanlığı‟nın kurulmasıyla sonuçlanmıştır. Bu merkezi aktörün yanında yerel yönetimler kanalıyla kurulan ve faaliyete geçirilen gençlik merkezleri ise hızla yayılma göstermiştir. Bu bağlamda çalışmamızın amacı, yerel yönetimlerin gençlere yönelik sunduğu hizmetleri Esenler Belediyesi‟nin Gençlik Merkezi faaliyetleri kapsamında değerlendirmek, durum tespiti yapmak ve geniş kitlelere ulaşılabilmesi adına öncülük etmektir. Çalışma kapsamında Esenler Belediyesi‟nin Mihmandar isimli proje çatısı altında gençlik merkezi faaliyetleri nitel veri tekniklerinden katılımlı gözlem, mülakat ve odak grup görüşmeleriyle yürütülmüş; faaliyetler takviye ders, sportif ve kültürel faaliyetler ve manevi eğitim vizyon boyutlarıyla incelenmiş; genel itibariyle faaliyetlerin gençlerin sosyalizasyonlarına, kişisel gelişimlerine ve eğitim hayatlarına olumlu yansımaları olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
2008 financial crisis which affected in every aspect of global dynamics bring light some service and practice ways. Especially, after this year youth which play a part of thesis, narrowing of employment oppurtunity, in order to hold on to life provided intended youth special practices and policies. Within this framework, turned to youth which commited spending and support programmes, connected to state minister‟s under the rule youth services, transfer of liablity apart from ministry and ended up ministry of youth and sport. Alongside central agency, youth centers which founded by way of local government expanded snappily. In this context, purpose of our thesis, local government‟s services intend to youth within the framework of Istanbul Esenler Youth Centre; evaluete, determine the situation of and in order to lead in the name of more useful activities and reach more youth. Within the scope of the thesis, municipality of Esenler‟s as known Mihmandar project‟s gather under the same roof of activities; qualitative datas which are participiant observation, interview and focus group discussion with exercised; activities extra tuition, sports and cultural activities and aspect of spritual education dimension examined; generally activities reflect credit upon establisment youth of socialization, self- improvement and education life.