Jeopolitik yönden Mısır'ın önemi ve ABD'nin 2013 Mısır Darbesi'ne yönelik tutumu
Egypt's importance from geopolitical aspect and U.S attitude to the 2013 Egypt military coup
- Tez No: 451703
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SADIK ÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Jeopolitik, Hegemonya, Realizm, Rantiyer Devlet, Arap Baharı, Mısır, Süveyş Kanalı, Enerji, Demokrasi, Sisi Darbesi, ABD, Körfez Ülkeleri, Geopolitics, Hegemony, Realism, Rentier State, Arap Spring, Egypt, Suez Channel, Energy, Democracy, The Sisi Coup, USA, Gulf States
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Ortadoğu'daki en önemli ülkelerden birisi Mısır'dır. Sahip olduğu jeopolitik itibariyle uluslararası sistem içerisinde önemli bir yeri işgal etmektedir. Bu sayede Mısır yıllar boyunca küresel güçler için kritik bir yer olmuştur. 2010'daki Arap Baharı ile birlikte Mısır yeni bir süreç içerisine girmiştir. Ülkede demokratikleşmenin ilk adımları atılmış, seçimler yapılmış ve siyasi iktidar ilk defa halk tarafından belirlenmiştir. Ancak bu deneyim uzun sürmemiş, 2013 yılındaki askeri darbe ile Mısır Ordusu yönetimi ele geçirmiştir. Darbe sürecinde küresel güçlerin darbeye yönelik almış oldukları pozisyonlar dikkat çekici olmuştur. Bu çalışma içerisinde 2013 Mısır Darbesi irdelenmektedir. Darbeye zemin hazırlayan iç ve dış politik sebeplerin neler olduğu araştırılmaktadır. Ayrıca, Batılı ülkelerin ve Körfez ülkelerinin darbeye yönelik almış oldukları tutumlar analiz edilmektedir. ABD'nin tutumu ayrı bir incelemeye tabi tutulmakta ve bu tutumunun sebepleri üzerinde durulmaktadır. Konuya jeopolitik bir çerçeveden yaklaşılarak Mısır'ın jeopolitiği açıklanmakta ve realist bir değerlendirme yapılarak belirlenen sorulara yanıtlar aranmaktadır. Öte yandan, Modern Mısır'ın siyasi tarihi incelenerek, küresel güçlerin Mısır ile ilişkisinin tarihsel arka planı sunulmaktadır. Tarihsel ve teorik yaklaşımlardan faydalanarak konuyu açıklamak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Egypt is one of the important countries in the Middle East. With its geopolitics, it occupies an important place in the international system. Thus, Egypt has been critical place to global powers for many years. Egypt entered in a new process with the Arab Spring in 2010. In the country, the first steps of democratization has been taken, the elections has been made and the political power has been determined by the people for the first time. But this experience has not been long lasting, Egyptian Army has been seized power with the Military Coup in 2013. In this process, the positions that were taken by global powers over the military coup has been remarkable. In this study, 2013 Egypt Military Coup is examined. Internal and external political reasons that prepare the ground to military coup are researched. Also, the attitudes which has been taken by Western countries and Gulf States over the military coup are analyzed. The attitude of United States is subjected an specific analysis and the reasons of this attitude are emphasized. By approaching the issue from the geopolitical perspective, the geopolitics of Egypt are described and answers are sought to defined questions by making a realist assessment. On the other hand, by examining the political history of Modern Egypt, the historical background that relationships of global powers with Egypt is presented. It is aimed to explain the issue by utilizing from historical and theoretical approaches.