Eylemleri ve söylemleriyle IŞİD: Dînî, siyâsî ve stratejik yapısı
In the light of its actions and discoourses ISIS: Its religious, political and strategical structure
- Tez No: 451738
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER KUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Uluslararası İlişkiler, Religion, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), New Dark Age, Mesih, Hilâfet, Terör, ISIS, New Dark Age, Messiah, Caliphate, Terror
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 381
Özet
Bu tezde, 2014 yılındaki Hilâfet îlanı ve dünya çapında oluşturduğu terör dalgasıyla yeni bir küresel terör markası hâline gelen Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü, ortaya çıkmasına zemin hazırlayan şartlarda ve ortaya çıkmasında dış müdahale olup olmadığı meselesi temelinde incelenmiştir. Küresel Cihad fikrinin uygulama zemini bulduğu SSCB'nin Afganistan işgalinden başlanmak üzere, Yahudi asıllı İngiliz kökenli Amerikalı Oryantalist Bernard Lewis tarafından geliştirilen Medeniyetler Çatışmasını da içeren planların, Neoconların öncülüğünde İngiliz-İsrail ittifakıyla 1979 senesinde uygulanmaya başlandığı anlaşılmıştır. Ronald Reagan döneminde; Afgan savaşında zemini hazırlanan bu planlar, 11 Eylül saldırıları ve sonrasındaki işgallerle fiilen uygulanmaya başlanmıştır. Obama'nın, başkan seçilmesinden sonra İslam dünyası ile işbirliği temelinde ilişkileri düzeltme yoluna gitmesi sebebiyle ters düştüğü bu aktörlerin tesirleriyle oluşturulan zeminde IŞİD; tarihin en kanlı terör örgütlerinden bir tanesi olarak ortaya çıkarılmıştır. Gerçekleştirdiği stratejik eylemlerle Obama dönemi Amerikan politikaları akâmete uğratılmış, bazı İslâmî değerler ciddi biçimde yıpratılmış, bu planlarda önemli mesafe kat edilmiş ve Ortadoğu'da barışın sağlanmasında ciddi katkısı olacak olan Filistin'de iki devletli çözüm için önemli adımlar atan Fransa başta olmak üzere AB IŞİD tarafından düzenlenen terör saldırılarıyla vurulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyse Islamic State of Iraq and Syria (ISIS) organization which has grown into a new terror brand with its caliphate announcement in 2014 and its terror incidents created all around the world on the basis of the matter as to whether there is a foreign intervention at ISIS's appearance and the conditions which prepare a ground for such a formation. Fron the beginning of USSR's ocoupation of Afganistan in which the Global Jihad idea found a practice ground, the plans including the Clash of Civilizations developed by British American Bernard Lewis of Jewish origin were carried at under the leadership at Neocons with English-Israel alliance to the years of 1979. The plans whose roots were taken during the Afghan war beyon to be put into practice together with the 9/11 attacks and following occupations during the presidency of Ronald Reagan After Obama was selected as the President, the tried to put the relations with the Islamic World to rights by cooperating with them. ISIS was brough tabout as one of the most bloody terrorist organizations throughout the history as a result of the conflict of Obama with these actors. Because of ISIS atrategical actions, American politics were disruped during Obama presidency and some Islamic values were worn out seriously. EU, mainly France which task important steps for two state solution in Palestine which will contribute to the peace in Middle East was damaged with terror attacks organized by ISIS.