Necati Tosuner'in hikayeleri üzerine tematik bir inceleme
Athematic study of Necati Tosuner's stories
- Tez No: 451773
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELAMİ ÇAKMAKÇI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Necati Tosuner, Öykü, Tema, Fiziksel Engel, Necati Tosuner, Story, Theme, Disability
 - Yıl: 2017
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 128
Özet
Modern Türk Öykücülüğü içinde önemli bir yere sahip olan Necati Tosuner, edebiyat dünyasına on dokuz yaşında yazdığı bir öykü ile adım atmış ve bugüne kadar birçok öykü, roman ve deneme kaleme almıştır. Yazar eserlerinde sevgiyi arayan yalnız ve çaresiz insanların melankolisini yansıtmış, onların iç dünyasındaki ıstırabın derinliklerini ve hayatla mücadelelerini öykünün sesi ile duyurmaya çalışmıştır. Her sanat eserinin yaşanılan birtakım acıların, problemlerin, eksikliklerin sonucu doğduğu düşünülecek olursa Necati Tosuner'in kaleminden çıkmış eserlerin de onun kendi yaşam sorunundan beslenmesi olağandır. Bu bakımdan Tosuner, yaşadığı sakatlığın izlerini birçok eserinde kurguladığı kahramanlar aracılığıyla öykülerine taşır ve ağırlıklı bir tema olarak ele alır. Yazar, toplumda ikinci plana itilmiş, kendi kaderlerine terk edilmiş, yalnızlıkla baş etmeye çalışan fiziksel engelli kahramanların dünyasında yaşanılan sorunları ele alırken buna sebep olan toplumun yanlış değer yargılarını da irdeler. Onun eserleri bu bakımdan bireysel olduğu kadar da toplumsaldır. Günümüz edebiyatının yaşayan ve usta isimlerinden biri olan Necati Tosuner son derece damıtılmış bir dille kaleme aldığı eserleri ile görünen ama dikkat edilmeyen bazı yanlışlara bir farkındalık kazandırmaya çalışmış, kahramanları çıkmaza iten gerçekleri ve ona elini uzatmayan toplumu kendi perspektifinden sorgulamıştır. Onun eserleri insanın ruh ıstıraplarının, trajik alınyazısı ile amansız mücadelesinin en yalın halde dile gelişidir.
Özet (Çeviri)
Necati Tosuner, who constitutes an important place in Modern Turkish Narration, stepped into the world of literature with a story when he was nineteen years old and up to now, he has written many stories, novels and essays. The author narrates the melancholy of lonely and desperate people seeking for love and reflects their sufferings and struggle with life via the voice of stories. As every piece of literature is a result of some painful and problematic experiences, the pieces of literature uttered by Necati Tosuner are derived from his own problems and experience. In this regard, Tosuner handles the signs of defection by using the fictional heroes in his work. The author focuses on the problems of people who are pushed into the background, abandoned to their own faith, crippled into loneliness. Also, he interrogates the mis-judgements for these in the society. His works are as related as to the society, besides being individual. As one of the living contemporary master of current literature, Necati Tosuner, tried to draw attention to seen but not observed wrong beliefs with a highly distilled pen and interrogated the reasons leading the heroes into enormity and the staying indifferent society from his point of view. His works have been the purest expression of the struggle for the mental sufferings and tragic destiny of human beings.