II. Abdülhamit döneminde İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin faaliyetleri
II. The Activites of Terakki and İttihad in Abdülhamit Period
- Tez No: 451784
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EYİCİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, II. Abdülhamit, İttihat ve Terakki, Meşveret, Dr. Nazım ve Ahmet Rıza, Ottoman, Committee of Union and progress, II. Abdülhamid, Meshveret, Dr. Nazim and Ahmed Riza
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Osmanlı Devleti XVI. yüzyılın sonları ve XVII. yüzyılda askeri, siyasi, idari, ekonomik ve sosyal yönlerden ortaya çıkan olumsuz gelişmeler tüm kurumları etkiledi. Bu olumsuz gelişmeler karşısında devlet yönetiminde duraklamalar başladı. Duraklamanın nedenini idrak edemeyen Osmanlı Devleti, bilim ve teknoloji alanında Avrupa'nın gerisinde kaldı. Osmanlı Devleti, Batı'nın bilim ve teknolojisinden yararlanmak amacıyla Avrupa'nın çeşitli başkentlerinde elçilikler açtı. 1839'da Tanzimat Fermanı'nı, 1856'da Islahat Fermanı'nı yayınlanarak, bir taraftan toplumsal hayata düzenleme getirirken, diğer taraftan Avrupa ve Rusya'nın Osmanlı Devleti'nin iç işlerine karışması engellenmeye çalışıldı. Tanzimat ve Islahat Fermanı uygulamalarının ortaya çıkardığı hoşnutsuzluk, devletin mali durumunun sarsılması, lüks yaşantıya duyulan tepkiler gizli bir Cemiyet'in oluşmasına sebep oldu. Cemiyet'in mensupları, eğitimini Batı'da tamamladı. Bunlara Yeni Osmanlılar adı verildi. Yeni Osmanlılar'ın etkisi 1876 Kanun-ı Esasi'nin ilanı ile en üst seviyeye çıktı. 18771878 Osmanlı ile Rusya arasında çıkan savaş sonunda rahatsız olan II. Abdülhamit meclisi kapattı. İttihat-ı Osmanî Cemiyeti, II. Abdülhamit'in baskıcı yönetimine karşı oluşan bir teşkilattı. Batı'da meydana gelen liberal, ulusal ve sosyal alanlarda gelişmelerin etkisi ile ortaya çıktı. Bu cemiyet, 2 Haziran 1889'da İstanbul'da, Mektep-i Tıbbiye-i Şahane öğrencileri tarafından kuruldu. Cemiyet'in kuruluş sebebi Osmanlı Devleti'nin içinde bulunduğu siyasi, idari, sosyal ve ekonomik bunalımlardı. Kuruluşunu Askeri Tıbbiye'de tamamlayan cemiyet faaliyetleri ilk zamanlarda okul öğrencileri arasında yayıldı. Üyeleri genel olarak gençlerden oluşmaktaydı. Cemiyet tarafından Avrupa'ya gönderilen Selanikli Dr. Nazım ile Paris'te bulunan Ahmet Rıza'nın çalışmaları sonucunda teşkilat, Terakki ve İttihat adını aldı. Cemiyet'in genel yayın organı Meşveret Gazetesiydi. Balkanlar'da da devlete karşı başlayan muhalif hareketler sonucunda Bursalı Tahir, Talat Bey ve arkadaşları tarafından Osmanlı Hürriyet Cemiyeti kuruldu. Paris'te eğitimini tamamlayan Dr. Nazım Bey, dergi ve gazete yoluyla bir sonuca varılamayacağını anladı. Paris'ten Selanik'e gelen Dr. Nazım Bey, Osmanlı Hürriyet Cemiyeti ile Paris merkezli Osmanlı Terakki ve İttihat Cemiyeti'ni birleştirdi. Böylece iki isim altında faaliyet gösteren teşkilat, Osmanlı İttihat ve Terakki Cemiyeti adını aldı.
Özet (Çeviri)
Ottoman state XVI. The end of the century and XVII. The adverse developments in military, political, administrative, economic and social aspects of the century influenced all institutions. In the face of these negative developments, pauses began in the state administration. The Ottoman state, unable to grasp the reason for the pause, lagged behind Europe in the field of science and technology. The Ottoman state has opened embassies in various European capitals to benefit from the science and technology of the West. The Tanzimat Ferman in 1839 and the Islahat Ferman in 1856 were published and tried to prevent the European and Russia from interfering with the internal affairs of the Ottoman state. The dissatisfaction of Tanzimat and Islahat Fermanı applications, the shaking of the financial situation of the state, the reactions to luxury life led to the creation of a secret society. The members of the Society completed their education in the West. These were called New Ottomans. The influence of the new Ottomans reached the highest level with the declaration of the 1876 Kanun-ı Esasinin. 1877-1878 The war between the Ottomans and Russia at the end of the uncomfortable II. Abdulhamid closed the parliament. İttihat-ı Osmanî Cemiyeti, II. An organization against the oppressive rule of Abdülhamit. Liberalism in the West has emerged with the influence of developments in national and social spheres. This society was founded in İstanbul on June 2, 1889 by the students of Mektep-i Tıbbiye-i Şahane. The reason for the foundation of the society was the political, administrative, social and economic crises in the Ottoman State. Community activities that completed the establishment in Military Medicine were spread among school students in the first place. The members were mostly young people. Thessaloniki sent to Europe by the Society. As a result of the work of Ahmet Rıza, who was in Paris with Nazim, he took the name of organization, Progress and Ittihat. The general publication of the society was the newspaper of the Egyptian newspaper. As a result of opposition movements that started against the state in the Balkans, the Ottoman Freedom Society was established by Bursa's Mehmet Tahir, Talat Bey and his colleagues. He completed his studies in Paris. Nazim Bey realized that he could not reach a conclusion through magazines and newspapers. From Paris to Thessaloniki Nazim Bey merged the Ottoman Freedom Society with the Paris-based Ottoman Terakki and the Ittihad Society. Thus, the organization operating under two names, the Ottoman Union of Progress and Progress took the name.