İtthad ve Terakki liderlerinden Doktor Bahaeddin Şakir Bey
The one of the leaders of the committee for union and progress Doctor Bahaeddin Şakir
- Tez No: 235818
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ ASLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Jön Türkler, ttihad ve Terakki Cemiyeti, II. Mesrutiyet, I.Dünya Savası, Ermeniler, Ermeni Tehciri, Ermeni Terörü, Young Turks, The Committee For Union And Progress, SecondConstitutional Monarch, World War I, Armenians, The Emigration Of Armenian, TheTerror Of Armenian
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 662
Özet
Bu çalısma İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin liderlerinden Dr.Bahaeddin SakirBey'in hayatı, eserleri ve fikirlerini konu almaktadır.O bir doktordu. Askeri Tıbbiye'den mezun oldu. Fakat tıptan daha çok siyasetleilgilendi. II. Abdülhamit dönemindeki siyasi faaliyetlerinden dolayı Paris'e kaçtı. Oradacemiyetin yayın organı ?Sura-yı Ümmet? Gazetesi'nin liderliğini üstlendi. Jön Türkleribir araya getirmeyi denedi. Mesrutiyetin ikinci defa ilanı için çalıstı. Daha sonraTürkiye'ye döndü. Ermeni Tehciri ve I.Dünya Savası esnasında Ermenilere ve Ruslarakarsı savastı. Bu yüzden ?ttihat ve Terakki Cemiyeti'nin ünlü isimleri Talat, Enver veCemal Pasalarla birlikte bir kere daha yurtdısına çıktı.Ermeni teröristler tarafından Berlin'de sehit edildi. Na'sı orada TürkMezarlığı'nda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study deals with the life, the works and the ideas of Dr.Bahaeddin Sakir whois the one of the leaders of the comittee for union and progress.He was a doctor. He had graduated from the military school of medicine. But hewas interested in politics. He stayed away to Paris because of his political activities inAbdülhamid II?s era. In Paris, he became the leader of the ?Sura-yı Ümmet? Newspaperwhich was published by the committee for union and progress. He tried to bring theYoung Turks together. He worked for the declaration of the constitutional monarchysecond time. Then he came in Turkey. In the emigration of Armenian and the FirstWorld War, he fighted against Armenians and Russians. Thus he went abroad withTalat, Enver and Cemal pashas again.In Berlin, he was killed while serving for the Turkish state by the Armenianterrorists. His corpse is in the Turkish Graveyard there.