Eğitim programlarının hazırlanmasında eğitim sendikalarının işlevi
The role of the training unions in the preparation of training programs
  1. Tez No: 451783
  2. Yazar: MUSTAFA GÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Programı, Sendika, Program Geliştirme
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırmanın genel amacı; eğitim sendikalarının eğitim programlarının hazırlanma sürecindeki mevcut işlevini, sendikaların mevcut eğitim programlarına bakışlarını, sendikaların eğitim programlarının hazırlanma sürecinde almak istedikleri rolleri ve 2005 program değişikliklerine yönelik sendikaların görüşlerini ortaya çıkarmaktır. Çalışma fenomonoloji (olgu bilim) desenine dayalı nitel bir çalışmadır. Nitel araştırma yöntemlerinden görüşme ve doküman analizi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, en çok üyeye sahip 4 sendikanın eğitim programlarından sorumlu 7 Genel Başkan Yardımcıları ve bu 4 sendikanın eğitim programlarına yönelik görüş, öneri ve beklentilerini içeren dokümanları oluşturur. Görüşmelerde yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşmelerin kod ve temaları çıkarılarak analiz edilmiştir. Dokümanlar analiz edilerek görüşme verileriyle bütünleştirilmiştir. Bu veriler ışığında; görüşülen sendikaların tamamının eğitim programları hazırlık süreçlerine davet edilmedikleri, sadece milli eğitim şuralarına usulen çağrıldıkları ve görüşlerinin çoğunlukla dikkate alınmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Sendikaların eğitim programları ile ilgili yaptıkları öneri ve çalışmalarını programlara yansıtmak amacıyla eğitim programları hazırlık süreçlerine aktif olarak katılmak istedikleri sonucuna ulaşılmıştır. Mevcut eğitim programlarına yönelik olumlu görüşlere sahip sendikalar bu görüşlerini eğitim programlarının bilimsel, öğrenci merkezli, pozitivist, ilerlemeci olmasına bağlamışlardır. Mevcut eğitim programlarına yönelik olumsuz görüşlere sahip sendikalar ise bu görüşlerini; eğitim programlarının siyasi hedefler doğrultusunda hazırlanmış olması, yerli ve milli özellikleri yeterince taşımaması, statükoyu koruma reflekslerini taşıması, batı taklitçisi bir yapısının olması, tek tipçi insan prototipi oluşturuyor olması, çağın gerisinde kalması, gereksiz ve yoğun bilgilerle öğrenciyi yorması, milli eğitimin temel amaçlarından uzaklaştırması, siyasi içerikler taşıması, öğrenci seviyelerinin üzerinde olmasına bağlamışlardır. 2005 program değişikliğine yönelik sendikaların genellikle olumlu görüşlere sahip oldukları bu görüşlerini 2005 öncesi programların ezberci bir yapıya sahip olması ve bireyleri itaat kültürüne yönlendirmesi, 2005 programı ile birlikte bireyci, girişimci, rekabetçi, bireylerin yetişmesine olanak sağlayan bir yapıya programların kavuşmuş olmasına bağlamışlardır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal the views of training unions on the current function of union education programs in the process of preparation of training programs, the roles they want to take in the process of preparing union training programs and the 2005 program changes.The study is a qualitative study based on the phenomonology pattern. Interviewing and document analysis methods were used from qualitative research methods. The study's sample consists of seven deputies responsible for the training programs of the four unions with the most number of members, and documents containing opinions, suggestions and anticipations for the training programs of these four unions . Semi-structured interview form was used in the interviews. The interviews were analyzed by extracting codes and themes. The documents were analyzed and integrated with the interview data. In the light of this data, it has been reached that not all of the unions interviewed are invited to the preparatory process of the training programs, they are simply invited to the national education offices, and their views are mostly ignored. The goal is to reflect the suggestions and activities of the unions about training programs to the program and the result that they want to actively participate in the training programs preparation process is reached. Unions with positive views on the existing education programs have linked these views to the scientific student-centered positivist, progressive education programs. Unions with negative views on the existing education programs , however, do not agree with these views because of the fact that their education programs are prepared in line with political goals, they can not carry national and national characteristics adequately, they carry status quo protection reflexes , they constitute a prototype of a typical person with a structure of western imitators. Intensive knowledge and the fact that the students should move away from the main aims of the national education and carry the political contents over the student levels.These views, which the unions generally have in favor of the 2005 program change, are based on the fact that pre- 2005 programs have a memorizing structure and that individuals are directed at obedience to the culture and that the 2005 program together with a structured program that allows individuals ,entrepreneurial and competitive individuals to grow. KEY WORDS: Training Program, Union, Program Development