Dede Korkut hikâyelerinde din algısı
The perception of religion in the book of Dede Korkut
  1. Tez No: 451847
  2. Yazar: EBRU KAYGIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARZU ATİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dede Korkut, İslam, Şamanizm, Dede Korkut, Islam, Shamanism
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Oğuzların sosyal, kültürel hayatına ve yaşayış tarzına ışık tutan Dede Korkut hikâyeleri 16. yüzyılda yazıya geçirilmiştir, üzerinde birçok çalışma yapılmış ve bu çalışmalar çeşitli alanlarda kaynak olarak kullanılmıştır. Dede Korkut hikâyelerindeki din algısının esasını İslami unsurlar oluşturmuştur. Ancak, az da olsa, Şamanizm unsurlarına da rastlanmıştır. Gerek İslami unsurlar gerekse Şamanizm unsurları birer birer ele alınıp Dede Korkut hikâyelerindeki yerlerine işaret edilmiş; bilhassa İslami unsurların dini literatürdeki yerleri tespit ettiğimiz ayetler ve hadisler ışığında belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sheding light on the social, cultural lives and life style of Oghuzs; Dede Korkut stories was recorded in written from in the 16th century. There have been many studies on it; and those studies have been a resource for various areas. In this study, by examining the factors of Islam and Shamanism one by one; we have also tried to explain the perception of religion in Dede Korkut stories. In terms of perception of religion, the tales of Dede Korkut mainly include Islamic factors while one can partly find the factors of Shamanism. It has been pointing to the place in the Dede Korkut stories. We have identified İslamic factors in the light of verses and hadiths are reported.