Giysi reklamları ve göstergebilim ilişkisi
The relationship between clothing advertisement and semiology
  1. Tez No: 451878
  2. Yazar: TUĞÇE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DİLEK ALPAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Reklamcılık, Clothing Industry, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Göstergebilim, Gösterge, Giysi Tasarımı, Reklam, Moda markaları, Semiology, Semiotic, Fashion design, Advertisement, Fashion Brands
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Göstergebilim; göstergelerin yorumlanmasını, üretilmesini veya işaretleri anlama süreçlerini içeren bütün faktörlerin sistematik bir şekilde incelenmesine dayanan bir bilim dalıdır. Göstergelerin işlevi; görsel mesajlar aracılığı ile düşünceler iletmektir. Giysiler kendine ait göstergeler sistemine sahiptir. Kullanılan kumaş, desen, renk, kalıp, aksesuar vb. giysi tasarımının önemli unsurlarıdır. Aynı zamanda tasarımcı bu unsurlarla topluma yeni anlamlar kazandırmaktadır. Bir giysi tasarımını ve reklamını incelerken göstergebilimsel niteliklerini göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Giyim markalarının birbirleriyle olan rekabetinde göstergelerin gücünden yararlanılmaktadır. Çünkü göstergeler, mesajlarla akılda kalıcılığı artırır ve satın alma isteği yaratır. Araştırmada Giysi Reklamları ve Göstergebilim ilişkisi incelenerek gören ve görünen ilişkisi çerçevesinde işaretler, kodlar ve mesajlardan başlayarak giysi reklamlarına kadar inceleme yaparak bu konudaki durum ortaya konulacaktır. Göstergeler, ikon, sembol, belirti ve düz anlam-yan anlam tanımları ile örnekleri 'Göstergebilim' başlığı altında incelenmiştir. Giysi tasarımının tanımı, giysi tasarım süreci, giysi tasarımına etkileyen faktörler ve göstergebilim açısından giysi kodları ise bir sonraki bölümü oluşturmuştur. Göstergebilim açısından giysi reklamları üçüncü bölümde yer almaktadır. Bu bölümde, giysinin tanıtılması ve yayılmasında reklamın önemine değinilmiştir. Giysi reklamlarındaki giysilerin seçilmesi ve kombinlenmesini sağlayan stylistlerin görevlerinden bahsedilmiştir. Giysi reklamlarındaki görsel ögeler ele alınarak örneklerle açıklanmıştır. Bu ögelerin gönderdiği mesajlara değinilmiştir. Aynı zamanda giysi reklamlarında kullanılan kadrajlar ve kamera açılarının önemine yer verilmiştir. Tezin son bölümü ise giysi reklamlarının göstergebilimsel çözümlemelerinden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Semiology is a science which is based on the interpretation of the indicator, an examination of all factors, including the production process or understanding the signs. The function of the indicators communicate ideas through visual messages. Clothing design also has its own system of indicators. The fabric, printing, colour, patterns, accessories and etc. are important elements of clothing design. At the same time the designer gives new meaning to the community with these elements. While the clothing design and advertising are examined, characteristic of semiotic is taken into consideration. The power of the indicators benefits at competition of clothing brand. Because the indicators improve sustainability in mind with message and creates a desire to purchase. The relationship between clothing advertisement and semiology is examined with the signs, codes and messages. And then the study will be presented situation on this issue. Indicators, icons, symbols, signs and literal connotation-denotation with examples of 'semiotics' were examined under the hood. The definition of garment design, garment design process, factors affecting the garment design and clothes codes have been created the next section. In terms of semiology, clothing advertisement takes place in the third section. This section has been mentioned advertising importance in the introduction and spread the clothes. The duties of stylist, who helped to select and combine clothing advertisement, were mentioned. Indicators, the art and design elements are explained with examples and classified. It addressed the message sent by this concept. At the same time it is mentioned the importance of framing and camera angles used in clothing advertisement. The last part of the thesis consists of semiotic analysis of clothing advertisement.